shutterstock_260601932.jpg

5 fantastiske oplevelser i Hué

Kejserens forbudte by

Entrance of Citadel, Hue, Vietnam. Unesco World Heritage Site_66756262.jpg

Gå til eller tag en cyclo til det kejserlige palads, der har mange ligheder med Den Forbudte By i Beijing. Dette historiske område er på UNESCOs liste over Verdens Kulturarv, og mange ressourcer er i de seneste år blevet brugt på at restaurere områdets smukke bygninger, således at den besøgende får et ganske godt indblik i datidens klassiske arkitektur men også en fornemmelse af, hvilken luksus kejseren og hans familie omgav sig med.

Dong Ba-marked

shutterstock_266182523.jpg

Ikke langt fra de kejserlige gemakker ligger Hués farverige Dong Ba-marked hvor I kan få et indblik i, hvad de menige vietnamesere serverer på deres middagsbord hjemme i deres små lejligheder. I de smalle gange mellem de mange boder med et rigt udvalg i fødevarer, tøj og alverdens ragelse, er der en tæt stemning. Der tinges hårdt om priserne, og det er ikke altid, der opnås enighed herom. Prøv at koncentrere jer om fødevareafsnittet, hvor et bredt udvalg af eksotiske frugter og smagfulde grøntsager og krydderurter fanger øjnene, mens næsen mere påvirkes af slagterafsnittets friskslagtede kyllinger, grise, køer og ikke mindst fisk i alle varianter. Friske fisk, levende fisk, tørrede fisk, saltede fisk og den uundværlige fiskesauce.

Kejsernes gravsteder

shutterstock_698899804.jpg

Find en taxi og hyr chaufføren for nogle timer til at køre til de mest interessante af kejsernes imponerende gravsteder. Det første kunne være kejseren Tu Ducs grav. Traditionen tro blev byggeriet af gravene styret med hård hånd af kejseren selv, der gerne ville sikre sig et værdigt eftermæle. Stedet fascinerede kejseren, der brugte mere tid her end på paladset i Hué på at skrive poesi i en af de små pavilloner eller fiske i søen, der i sæsonen er dækket af velduftende lotusblomster. Ingen ved med sikkerhed, hvor Tu Ducs nøjagtige gravsted og dermed de store værdier, der fulgte ham i graven, er placeret, idet de 200 tjenestefolk, der fulgte ham til gravstedet, efterfølgende blev halshugget. Giv jer tid til at nyde det parklignende område og selv gætte med på, hvor Tu Ducs jordiske rester ligger gemt.

shutterstock_82270066.jpg

Næste stop kunne være kejseren Khai Dinhs grav, der på mange punkter bryder med Nguyen-dynastiets traditionelle design. Placeret på en bakketop uden at være omgivet af veltilrettelagte grønne arealer, finder I en bygning, der kombinerer kejserens fascination af europæisk arkitektur med det klassiske vietnamesiske udtryk. En stejl trappe fører til selve hovedbygningen, der med sit gotiske ydre og farvestrålende indre er helt unik. Statuer af drager og bevæbnede vagter er der naturligvis blevet plads til, men det er i skildringen af de fire årstider udført i porcelænsmosaik og glas i bygningens hovedrum, at stedets ekstravagante fremtoning kommer til sin ret.

Det buddhistiske centrum

Mindre ekstravagant, men derimod med hjertet det rigtige sted og fokus på at hjælpe andre, er nok den rammende beskrivelse om et alternativt stop. Den centrale del af Vietnam er landets buddhistiske centrum, og I kunne besøge en pagode, der i dag fungerer som et værested for forældreløse børn. Nonnerne tager sig af de mange børn fra de ankommer til stedet, nogle af dem nyfødte, til de har afsluttet deres skolegang og forhåbentlig kan klare sig selv. Der er fokus på uddannelse, hygiejne og sociale kompetencer samt naturligvis det buddhistiske budskab.

Thien Mu-pagoden

shutterstock_70242421.jpg

Hen på eftermiddagen kunne I tage til messe i Thien Mu-pagoden, hvis syvetagers klokketårn står som byens synlige vartegn på en lille bakketop tæt ved bredden ad Duftenes Flod. Buddhistiske munke valfarter til denne fredelige oase for at meditere og blive undervist, og hver eftermiddag spiller de på traditionelle instrumenter ledsaget af sang og bøn.