Borneo - Den store rundrejse

Stor natur og badeferie venter på Borneo

Denne rundrejse til Borneo tager jer både til naturskønne Sabah og kulturrige Sarawak. På den måde oplever I det bedste Borneo har at byde på – og der bliver også tid til afslapning på stranden til sidst. Rejsen starter i storbyen Kuala Lumpur, der er en af de mest fascinerende storbyer i Østen. Her kan I gå på opdagelse i Chinatown stemningsfulde gader og templer. I byens hjerte møder I den britiske kolonitid, og i Little India færdes I blandt turbanklædte mænd og kvinder i smukke sarier. Kuala Lumpur byder desuden på glimrende shopping og en fantastisk skyline.

Fra fastlandet går rejsen til Sabah-provinsen på det nordlige Borneo. Her begiver I jer ind i regnskoven til et område, der er særligt rigt på dyr. Fra jeres junglelodge udforsker I regnskoven både til fods og på sejlture ad junglefloderne, inden turen går tilbage mod civilisationen i Sandakan. På vejen gør I stop ved et center, hvor man gør et enestående stykke arbejde for at redde den truede orangutang.

Fra Sandakan flyver I til Kota Kinabalu, der i sig selv er en spændende by. Men byen er også et godt udgangspunkt for to spændende heldagsture, der blandt andet tager jer på sejltur gennem mangroveskove på jagt efter aber og ildfluer. I skal også opleve Sydøstasiens højeste bjerg og gå en tur i trækronerne 40 meter over jorden. Oplevelserne kan I fordøje på de vidunderlige tropeøer ud for byen, der er omgivet af turkisblåt vand og rige koralrev.

Fra Sabah fortsætter I til den hyggelige flodby Kuching i Sarawak. Herfra besøger I Bako nationalparken og tager på visit hos de tidligere så frygtede hovedjægere i deres langhuse. Rejsen slutter med fire dages afslappende badeferie på et godt 4-stjernet resort helt ned til Damai Beach.

 • Spændende storbydage i Kuala Lumpur
 • Jungletur, elefanter, fugle og næseaber i Sukau
 • Orangutanger og Sydøstasiens højeste bjerg
 • Regnskov, aber og skæggede grise i Bako
 • Afslapning på strandhotel ved Damai Beach
 • Inkl. fly, hoteller, transport og udflugtsprogram

Priseksempel:

19 dage fra kr. 22.495

Pr. person ved 2 voksne.

Borneo - Den store rundrejse Dagsprogram

Dag 1-2: Afrejse og ankomst
Dag 2-5: Kuala Lumpur
Dag 5-6: Sandakan
Dag 6-8: Bilit
Dag 8-11: Kota Kinabalu
Dag 11-14: Kuching
Dag 14-18: Damai
Dag 19:    Afrejse og hjemkomst

Hotel i Kuala Lumpur - 3 nætter

Swiss Garden Hotel
Hotellet har et udvalg af restauranter, en herlig swimmingpool og soldæk samt Samsara Spa, hvor I kan blive forkælet efter en dag i storbyen.

Hotel i Sandakan, Borneo - 2 nætter

Sabah Hotel
Hotellet ligger omgivet af frodig regnskov og har en stor swimmingpool, tennis- og squashbaner, en spa, gratis WiFi og en restaurant, der serverer lokale og internationale specialiteter.

Lodge i regnskov ved Kinabatang floden - 2 nætter

Bilit Rainforest Lodge
Lodgen er placeret midt i hjertet af talrige spændende dyrearter, kalkstenshuler, mangrove sumpe og forskellige typer af tropiske skove. Hele lodgen er bygget på pæle og en gangbro forbinder de enkelte hytter.

Hotel i Kota Kinabalu - 3 nætter

Hotel Shangri La
Stilfuldt hotel der ligger med udsigt over Kota Kinabalu og øerne i Tunku Abdul Rahman Park. Hotellets restaurant serverer lækre asiatiske og vestlige fusionsretter.

Hotel i Kuching - 3 nætter

Grand Margherita Hotel
Hotellet har blandt andet en stor swimmingpool, fire spisesteder med lokale, europæiske og kinesiske retter, en spa og et fitnessrum.

Hotel i Damai - 4 nætter

Damai Beach Resort
Resortet har hele fem spisesteder, flere swimmingpools, en spa og mulighed for at spille tennis, minigolf og beachvolley. Fra hotellet kan I tage på smukke vandreture og udforske den omkringliggende jungle og bjerge.

Læs mere om hotellerne

Fra København flyver I østpå mod Kuala Lumpur i Malaysia.

Ved ankomsten til Malaysias hovedstad bliver I hentet i lufthavnen og kørt til jeres hotel for de kommende tre nætter. Hotel Swiss Garden er centralt beliggende og et godt udgangspunkt for de mange oplevelser, Kuala Lumpur har at byde på. At Kuala Lumpur har både charme og karakter, fornemmer I allerede på turen fra lufthavnen til hotellet. Hovedstaden er travl, men også en meget grøn by med store parker. Trafikken mellem højhusene virker tilmed næsten velreguleret, hvilket er noget af et særsyn i denne del af verden. Med andre ord er Kuala Lumpur en meget behagelig by, med alt hvad der hører sig til en asiatisk storby.

Men det, der for alvor gør Kuala Lumpur unik, er den kulturelle mangfoldighed, I vil møde i byens gader. Der tales ikke færre end 140 sprog i Malaysia, og rigtig mange forskellige nationaliteter bor i hovedstaden. Det gælder ikke mindst for de etniske kvarterer, der har bevaret meget af deres oprindelige sjæl. Fra hotellet er der ikke langt til Chinatowns stemningsfulde gader, der kantes af traditionelle kinesiske huse i malerisk forfald. Her er små lokale restauranter, skiltemalere, kurveflettere, traditionelle apoteker og butikker, der handler med røgelse og offergaver. I de hyggelige tehuse får ældre mænd sig en sludder over et slag kort side om side med buddhistiske templer med svungne tage og gyldne buddhaer. Om aftenen forvandles den centrale gade i Chinatown, Jalan Petaling, til et kæmpestort natmarked med masser af mennesker, gadekøkkener og boder, der sælger alt fra smarte t-shirts over rygsække og ure til kopivarer af enhver slags. Skulle trætheden melde sig i løbet af dagen, kan I altid vende tilbage til hotellet og tage en lur på værelset eller en dukkert i hotellets pool.

I har to hele dage til at udforske Kuala Lumpur på egen hånd. Tag for eksempel en taxa til Little India, der er en oplevelse for alle sanser. Her kildrer duften af karry, kardemomme, peber og andre eksotiske krydderier i næseborene. Turbanklædte sikher, mørke tamiler med kridhvide smil og kvinder klædt i farvestrålende sarier myldrer ind og ud mellem hinanden på fortovene, hvor de små butikker er fyldt til bristepunktet med varer. Uanset om der er tale om potter og pander, krydderier, tøj og metervarer synes der at være varer fra gulv til loft. I baggrunden høres lyden af klokker fra templerne eller tonerne af de seneste pophit fra Bollywood, der buldrer ud af butikkernes højtalere.

Langt mere ro findes i hjertet af Kuala Lumpur, der prydes af parker og smukke bygninger fra den britiske kolonitid. Kig f.eks. forbi Royal Selangor Club, St. Marys Cathedral, højesteretsbygningen og Kuala Lumpur Railway Station. Sidstnævnte er som taget ud af 1001 Nats Eventyr med sine vidunderlige kuppeltårne, søjler og spidse minareter. Herfra er der ikke langt til byens mest imponerende moské, Masjid Negara, der ligger i en smuk have. I er velkomne til at kigge indenfor, hvis der ikke er en fællesbøn i gang. Husk at tage skoene af, og bemærk, at bare skuldre og knæ ikke er tilladt. Nær moskeen ligger også det meget imponerende Museum for Islamisk Kunst.

Intet besøg i Kuala Lumpur er fuldendt uden et besøg ved Petronas Towers. De berømte tvillingetårne skyder op som to gigantiske bambusskud i hjertet af byens forretningskvarter. De 452 m høje tårne er et imponerende syn. Vil I med elevatoren op til Sky Bridge og nyde udsigten, skal I komme om morgenen. Billetlugen åbner kl. 08.30, og der bliver kun uddelt 1.300 billetter om dagen. Så der meldes ofte udsolgt allerede omkring kl. 11.00. De der foretrækker at blive tættere på landjorden kan kigge forbi det enorme shoppingcenter, der er indrettet på nederste etager af tårnene.

Langt fra alle Kuala Lumpurs indbyggere handler i shoppingcentre, og byen har adskillige spændende, lokale markeder. Et af de bedste er Bazaar Baro Chow Kit, der ligger i den nordlige ende af Jalan Tunku Abdul Rahman. Det er Kuala Lumpurs største dagligvaremarked. Her er boder med bjerge af eksotiske frugter og flotte grøntsager, store baljer med tofu, sække med krydderier, fisk og skaldyr lagt på is, farverige klæder, silke, sko, alverdens isenkram og elektronik. Bare kast jer ud i det og lad jer indfange af markedsstemningen. Bliver I sultne, er der rig mulighed for at udforske de lokale køkkener på markedets små restauranter.

Hvordan I vælger at bruge dagene i Kuala Lumpur er helt op til jer. Hvis I ønsker at opleve byen på en organiseret tur med engelsktalende lokalguide, bestiller vi gerne udflugten hjemmefra hos vores lokale arrangør. De kan også tilbyde dagsudflugter til nogle af de spændende steder, der ligger lidt uden for hovedstaden. Deriblandt de hellige hindutempler i en hule ved Batu Caves og den velbevarede kolonitidsby Malacca.

Det er tid at lægge storbylivet bag jer og sætte kursen mod helt andre oplevelser. Efter morgenmaden tjekker I ud fra hotellet. Når tid er, bliver I afhentet af chaufføren, der kører jer til lufthavnen, hvor flyet mod Sandakan på Borneo står klar.

Ved ankomsten til Sandakan bliver I hentet i lufthavnen og kørt til jeres centralt beliggende hotel. Byen ligger smukt ud til havet, og det står hurtigt klart, at dette er en helt anden verden sammenlignet med millionbyen Kuala Lumpur. Med sine knap 500.000 indbyggere er Sandakan ikke nogen lille by. Men byen har en helt anden karakter. Sandakan blev grundlagt i 1800-tallet, da efterspørgslen på tropisk tømmer var høj. Byen voksede sig stor på rekordtid, og en lokal historie fortæller, at Sandakan dengang havde verdens højeste koncentration af millionærer. Så godt gik det for byen, at Sandakan i 1884 blev udnævnt som hovedstad i kolonien British North Borneo. Dette varede dog kun til 1945, hvor japanske bombefly lagde byen i ruiner, og hovedstaden blev flyttet til byen Jesselton, der i dag er kendt under navnet Kota Kinabalu.

Det kunne dog ikke stoppe Sandakan, der i dag er en travl handelsby på kanten af Verden. Særligt langs vandet er der rig aktivitet. På fiskerbådene har man travlt med at læsse den seneste fangst, mens man på andre både fragter alt fra tømmer og rågummi til palmeolie og alverdens andre fornødenheder. Handelsstemningen smitter af på hele midtbyen, der strækker sig som en række parallelle gader langs havet.

Brug eftermiddagen på at nyde stemningen i byen og gå på opdagelse på markederne, hvor man sælger alt fra levende søpølser til hellige statuer. En anden mulighed er at tage en taxa til det store buddhistiske tempel Puu Jih Shih, der ligger på en bakke ud mod havet ca. fire km vest for byen. Men sørg for at være udhvilet til i morgen, hvor eventyret begynder for alvor.

Denne morgen bliver I hentet på hotellet af jeres engelsktalende guide, og inden længe triller I ind i et landskab domineret af vidtstrakte palmelunde og små landsbyer. Palmeolie er en vigtig afgrøde på disse kanter, og mange steder strækker skoven af palmetræer sig kilometer efter kilometer. Men gradvist giver plantagedriften efter for Borneos vilde natur, der er i fokus på denne tre dages tur dybt ind i junglen.

Første stop er Gomantong-hulerne. Undergrunden på Borneo er fyldt med spektakulære hulesystemer, hvoraf flere er blandt de største i verden. Det gælder også for Gomantong-hulerne, hvor millioner af svaler har slået sig ned i reder under loftet. Mange kinesere anser suppe kogt på svalereder for at være en stor delikatesse, og modige mænd risikerer gerne livet for at indsamle rederne. Udstyret med vakkelvorne stilladser af bambus og lianer kravler mændene helt op under loftet for at hente de dyrebare reder. Sikkerhedsudstyr har de sjældent noget af, men rederne kan indbringe en god pris, der sikrer deres familier mad på bordet i mange dage. Det er langt fra hver dag, at der bliver indsamlet reder i hulen, men hulen er i sig selv også spændende. Et stort antal flagermus lever i grotten, hvis gulv er dækket af et tykt lag guano. Guano indsamles også af de lokale mænd, der kan sælge den som en meget eftertragtet gødning. Området omkring hulen er dækket af tæt vegetation, så her får I de første indtryk af Borneos jungle. En del fugle holder til i skoven, så hold øje med bevægelser i træerne.

Fra hulen fortsætter I mod Sukau, der er udgangspunkt for de kommende dages udforskning af regnskoven. Lodgen er en relativ simpel affære, men det opvejes til fulde af de fantastiske omgivelser. Kinabatangan-floden er Sabahs længste flod, og områderne langs floden er blandt de mest dyrerige på hele Borneo. Så det er nogle spændende dage, I går i møde. Efter frokost på lodgen venter den første sejltur på det store flodsystem, der forgrener sig i det uendelige ind mellem junglens træer.

Det er vidunderligt at glide langsomt af sted. Vandet er roligt, og duften af eksotiske træer og blomster fylder luften. Denne del af regnskoven har en god bestand af næseaber, der er let at genkende på hannernes formidable næse. Hunnerne har en mindre opstoppernæse, så de bliver behørigt imponeret over en han med en tyk vom og en ordentlig tud. Næseaberne holder sig helst i trækronerne, og til tider kan man se de store hanner kaste sig fra den ene trækrone til den anden, uden øjensynligt at have gennemtænkt til fulde, hvor de agter at lande. Næseaberne er langt fra alene i skoven. Blandt regnskovens mange dyr er bl.a. otte arter af næsehornsfugle, adskillige abearter, krokodiller og et lille antal af de meget sjældne Borneo-elefanter. Hvilke dyr, I ser, afhænger naturligvis af held og skovens luner. Men de dygtige guider kender skoven godt, og de er fantastiske til at spotte bevægelser i de tætte trækroner. Tilbage på lodgen venter et varmt bad og et godt aftensmåltid, inden I går til ro til lyden af junglen.

Junglen vågner allerede inden solopgang. Insekternes summen tiltager, fuglekvidderet fylder luften, og måske gjalder gibbonabernes melodiske kald gennem skoven. Det tidlige morgengry og de sene eftermiddagstimer er meget stemningsfulde. De er også de bedste tidspunkter at opleve dyrelivet. Her er temperaturerne køligere, og dyrene er mere aktive. Så solen har knap hævet sig over horisonten, når I sætter jer til rette i båden denne morgen og glider ud på det stille vand. Snart er I omgivet af junglens magiske verden. Dyr kommer ned for at drikke, og abeflokke hopper fra træ til træ langs floden. Måske roder et vildsvin rundt i undergrunden på jagt efter føde, mens en gruppe næseaber ser til fra sikker afstand. Isfugle jager fra grene langs bredden, hvor de holder udkig efter fisk i vandskorpen. Men de har konkurrence fra bl.a. hvide hejrer og rovfugle, der også nyder godt af den rige fiskebestand. Næsehornsfuglene derimod holder sig til modne figner, og er I rigtig heldige, får I måske et glimt af skovens største primat: De vilde orangutanger, der dovent vågner i deres reder og begiver sig på jagt efter dagens første måltid.

Målet er en lokal sø, hvor I går i land på bredden for at gå en lille tur i skovbunden. Chancerne for at se de store dyr er størst fra båden. Men man får nogle andre detaljer med, når man udforsker junglen på gåben. Det kan være nogle farverige svampe på en gren, en myrekoloni i fuld aktivitet eller lianer, der slynger sig om jungletræerne. Dette er en ægte regnskov, og der er altid noget at se på i den skyggefulde skovbund.

Tilbage på lodgen serveres morgenmaden, hvorefter en god del af dagen er fri til at slappe af og nyde omgivelserne på egen hånd. Temperaturerne stiger hurtigt nu, og der er ikke meget liv at se langs floden midt på dagen. Sidst på eftermiddagen falder temperaturerne igen. Lyset bliver blødere, og skoven vågner atter op til dåd. Nogle dyr går til ro, mens natdyrene lige så stille begynder at røre på sig. Dette er et godt tidspunkt til endnu en sejltur, inden mørket sænker sig over skoven.

Efter morgenmaden går turen atter tilbage mod Sandakan og civilisationen. Men inden I når så langt, venter et af turens helt store højdepunkter. Borneos orangutanger er stærkt truede i dag, men i 1960'erne var bestanden helt ude på kanten af udryddelse. Derfor oprettede man i 1964 Sepilok rehabilitationscenter i et sidste desperat forsøg på at redde disse charmerende og intelligente menneskeaber. Siden dengang har centeret modtaget langt over hundrede nødstedte orangutanger. Nogle har været holdt i fangenskab, mens andre er unger, hvis forældre er blevet dræbt af krybskytter. Ofte er orangutangerne traumatiserede ved ankomsten, og der er nogle dybe sår, der skal heles. Men gradvist oplæres orangutangerne i de færdigheder, de behøver for at kunne klare sig selv i skoven. De skal lære hvilke planter, de kan spise, hvordan man bygger en rede, og hvordan man opfører sig overfor andre orangutanger. I særdeleshed dem af det modsatte køn. Det er en lang og sej proces. Men med tiden bliver orangutangerne mere og mere uafhængige af deres menneskelige dyrepassere, indtil det vurderes, at de kan klare sig selv. Sidste prøve, inden de sættes helt fri i junglen, er et beskyttet stykke skov nær centeret, hvor der bliver lagt mad ud til dem. Dette er et supplement til den føde, de selv finder i skoven. Men ellers skal de klare sig selv. Ikke alle orangutanger klarer turen tilbage til naturen. Men centeret har oplevet mange succeser gennem tiderne. Under besøget vil I høre om centerets store arbejde, og I får ikke mindst en sjælden mulighed for at komme tæt på en af menneskets tætteste slægtninge.

Tilbage i Sandakan bliver I sat af i lufthavnen, hvorfra I flyver til Sabahs hovedstad Kota Kinabalu. Her bliver I hentet i lufthavnen og kørt til jeres hotel for de næste fem nætter. Kota Kinabalu, eller KK som byen kaldes lokalt, ligger smukt mellem bjergkæden Crocker Range og Det Sydkinesiske Hav. Byen blev grundlagt af British North Borneo Company i 1899, men det var især efter Anden Verdenskrig, at udviklingen begyndte at gå stærkt. I dag er Kota Kinabalu en behagelig by med en flot beliggenhed og gode faciliteter, hvilket gør den til et oplagt udgangspunkt for de kommende dages oplevelser.

Formiddagen er til fri disposition, så I i ro og mag kan lære Kota Kinabalu at kende. Gå f.eks. en tur langs havet, spis en afslappet morgenmad på hotellet eller kig forbi et par af butikkerne i midtbyen. Byens markeder er altid et besøg værd, og særligt i de tidlige morgentimer er der rig aktivitet i de mange boder. Folk med en interesse i Borneos indfødte kulturer kunne tage en taxa til Sabah Museum, der giver en god introduktion til øens rige etniske mangfoldighed. Deriblandt de berygtede hovedjægere, hvis efterkommere stadig lever i langhuse dybt inde i junglen. Ikke langt fra museet hæver kuplen på den prægtige statsmoské sig mod himlen. Moskéen er et imponerende eksempel på moderne islamisk arkitektur, og i den store bedesal er der plads til mere end 5000 mennesker. Før storbyer som Sandakan og Kota Kinabalu opstod på Borneo, boede en del af øens indbyggere i landsbyer på pæle langs kysten. I udkanten af KK findes stadig et sådant kvarter – lokalt kendt som Kampung Air – hvor det er muligt at få et indblik i denne traditionelle livsstil.

Kl. 13:30 bliver I hentet på hotellet for at påbegynde dagens tur. Fra Kota Kinabalu sættes kursen sydpå mod byen Beaufort. Det er en flot køretur på ca. to timer, der bl.a. tager jer gennem adskillige småbyer samt vådområdet Klias og Mangrove Forest Reserve. Denne eftermiddag er det først og fremmest de fantastiske mangroveskove, der er i fokus, og efter en let forfriskning på land, sejler I ud i denne forunderlige verden. Mangrover er en unik planteart, der formår af leve i saltvand. Det indviklede rodnet ser ikke umiddelbart ud som et rart sted at bo, men mangroveskovene er faktisk ualmindeligt rige på dyreliv. Mange fisk søger tilflugt mellem rødderne, og det lokker fugle til. Makakker og de øvrige abearter kommer her for at indsamle snegle, krabber og andre godbidder, mens næseaberne som regel holder sig i trækronerne. Der er gode muligheder for at se dyreliv og fugle under sejlturen, men guiden vil også fortælle om mangroveskoven, der i sig selv er et dybt fascinerende økosystem.

Langsomt går dagen på hæld, og mørket sænker sig over Borneo. I tusmørket vågner en af mangroveskovenes mindste – men mest iøjnefaldende – beboer op. Med små lynglimt flakker ildfluerne gennem natten som lyskæder på et juletræ. Men hold også øje efter lysende øjne i mørket. Ildfluer er ikke de eneste dyr, der er aktive i mangroverne ved nattetid… Inden turen går tilbage mod hotellet i Kota Kinabalu, serveres middagen på en lokal malaysisk restaurant ud til floden.

Også dagen i dag byder på enestående naturoplevelser, når I kører fra Kota Kinabalu tidligt om morgenen med kurs mod Sydøstasiens højeste bjerg; det 4101 meter høje Mount Kinabalu. Turen fører jer først ind gennem Crocker Ranges til Poring, der ligger i junglen ved bjergets fod.

I har allerede oplevet junglen fra forskellige sider, men ved Poring kommer I tæt på skovens planter og dyr fra en hel anden vinkel. Her har man nemlig spændt gangbroer ud mellem høje regnskovstræer, så I kan opleve junglen 40 meter over skovbunden. Rigtig mange af regnskovens dyr og planter holder til i trækronerne, så dette er en unik chance for at opleve livet i skoven udfolde sig i øjenhøjde. Tilbage på landjorden er der eventuelt tid til et hurtigt dyp i de varme kilder, som Poring er berømt for. Undergrunden under Poring er termisk aktiv, og varmt vand pipler op til overfladen fra jordens indre. Her bliver det ledt op i en række konstruerede bassiner, hvor man kan bade omringet af bambuslunde og junglens lyde. Mange sommerfugle holder som regel til her, så hold øje med smukke farver i landskabet.

Efter frokost kører I fra Poring til nationalparkens hovedkvarter, der ligger for foden af bjerget. På en klar dag kan I tydeligt se Mount Kinabalus rå og vindomsuste top herfra. Bjerget spillede tidligere en vigtig rolle i den lokale mytologi, og bl.a. dusun-folket anså toppen for at være hjem for de afdødes ånder. Men det er i lige så høj grad den rige vegetation op ad bjergets sider, der gør dette naturområde så enestående. Vegetationen starter som tropisk regnskov for foden af bjerget. Højere oppe tager tågeskove over, hvor bl.a. kødædende planter og orkideer er et almindeligt syn. Endnu højere oppe bliver der længere mellem træerne, indtil landskaberne igen skifter karakter. Først til rhododendronskove og senere til spredte buske og lave vækster. Gradvist bliver vegetationen lavere og lavere, indtil den helt forsvinder og overgiver toppen til den rå granit.
De forskellige klimabælter sikrer en enorm biomangfoldighed. Ikke mindre end 330 fuglearter er blevet observeret omkring bjerget. Det samme er hundredvis af forskellige orkidéarter, mere end 600 forskellige typer bregner samt et rigt dyreliv. Faktisk findes der kun meget få andre steder i verden, hvor så mange forskellige dyre- og plantearter lever så tæt sammen. En del af disse dyr og planter lever ikke andre steder i verden, og så sent som i 1998 opdagede en ekspedition i dette område adskillige nye arter. Ved hovedkvarteret fører guiden jer gennem The Mountain Garden, der rummer en stor samling af orkidéer, kødædende planter og andre vækster, der er unikke for dette område. Besøget giver også en god introduktion til parkens natur, inden turen atter går tilbage mod Kota Kinabalu.

Når tid er, bliver I hentet på hotellet og kørt til lufthavnen. Det er en relativ kort flyvetur til delstaten Sarawak, og inden længe lander I i Borneos største by, Kuching. Her venter chaufføren på at køre jer til hotellet. I indlogeres for 3 nætter på Grand Margherita Hotel. Det er et godt 4-stjernet hotel med swimmingpool og en fantastisk beliggenhed lige midt i byen. Kuching er hovedstad i delstaten Sarawak på den malaysiske del af Borneo. Det er en hyggelig storby med en afslappet atmosfære, spændende kvarterer og en flodpromenade, hvor der er liv fra morgen til aften. Byen har også en del spændende butikker. Resten af dagen er fri til at gå på opdagelse i byen på egen hånd.

Efter morgenmaden skal I på en heldagstur til Bako National Park. Det er en flot park ud mod kysten og et af de bedste steder i Sarawak at opleve Borneos dyreliv. Første stop er fiskerlandsbyen Bako. Herfra går turen med båd til halvøen Maura Tebas og indgangen til nationalparken, hvor de lokale parkbetjente tager imod. For at alle skal få den bedst tænkelige naturoplevelse, deles de besøgende op i mindre grupper og følger forskellige stier ind i parken. Hver gruppe ledes af en parkbetjent, der kender hver en afkrog af parken og ved, hvor og hvordan man kan spotte de forskellige dyr. Som I begiver jer fra kysten og længere ind i parken afløses mangroven gradvist af tropisk regnskov. Langs stierne vokser kødædende planter, og orkidéer pibler frem fra den frodige jord. Engang imellem gør guiden tegn til, at I skal stoppe. Det betyder som regel, at han har fået øje på et af parkens dyr, der blandt andet tæller næsehornsfugle, godt camouflerede firben, næseaber, varaner, løvaber og skæggede grise. Andre gange stopper han for at fortælle lidt om parkens flora. Der er frokost inkluderet i turen, og I er først tilbage på hotellet sidst på eftermiddagen.

Endnu en oplevelsesrig dag venter, når den lokale guide afhenter jer på hotellet efter morgenmaden. Fra Kuching kører I væk fra kysten og ind mod de frodiggrønne landområder i Borneos højland. Undervejs besøger I en lokal peberplantage, inden turen går videre til Bidayuh. Landsbyens indbyggere, der er efterkommere af de engang så frygtede hovedjægere, byder velkommen på traditionel vis med et glas risvin. Det er stærke sager, men drikken er populær blandt Borneos lokale indbyggere.

I inviteres indenfor hos en af landsbyens familier og får et indblik i livet og dagligdagen, der er meget forskellig fra noget, vi kender i Danmark. Siden venter en vandretur på en times tid i området omkring landsbyen, hvor I introduceres til regnskovens mange fødevarer og helbredende urter. Tilbage i landsbyen venter værtsfamilien med frokosten, der består af lokale retter. Efter frokost tager I med den lokale guide på besøg i flere af landsbyens langhuse og oplever hvordan gamle traditioner blander sig med moderne levevis. Efter en begivenhedsrig dag er I tilbage på hotellet sidst på eftermiddagen.

Det er nu tid at skifte vandreskoene ud med badetøjet. For efter morgenmaden afhentes I på hotellet og køres de ca. 45 minutter til Damai Beach. Her indlogeres I på Damai Beach Resort for fire nætter. Det er et godt 4-stjernet hotel direkte ned til stranden, der kantes af palmer og regnskovsklædte bjerge. Værelserne er store og rummelige, har alle moderne bekvemmeligheder og en balkon. Derudover har hotellet naturligvis bar, fitnesscenter, spa, restauranter, to swimmingpools, tennisbaner og masser af muligheder for at deltage i aktiviteter og udflugter. Så alt i alt en rigtigt god ramme om den afsluttende strandferie.

I afhentes på hotellet på et nærmere aftalt tidspunkt og køres til lufthavnen i Kuching. Hjemrejsen mod Danmark kan begynde. Dagen efter er I tilbage i Danmark en stor rejseoplevelse rigere.

Kunderne siger

Ellis og Manuel

Forrygende Borneo

Borneo er helt fantastisk, hvis man interesserer sig for natur, dyr og planter. Vi vil helt sikkert opfordre folk til at tage til Borneo. Det er en stor oplevelse.

Kort og godt

By Nætter Oplevelser
1. Kuala Lumpur 3 Eksotisk storby med god Chinatown
2. Sandakan 1 Fiskeri og handelsstemning
3. Bilit 2 Orangutanger, uberørt jungle og mægtige grotter
4. Kota Kinabalu 3 Byliv, flotte moskeer og tropeøer
5. Kuching 3 Borneos hyggeligste storby
6. Damai 4 Slap af i palmernes skygge

Hoteller inkluderet i denne rejsepakke

På denne rundrejse til Malaysia og Borneo har vi håndplukket hotellerne, så I kommer til at bo godt på hele rejsen. 

Udgangspunktet er de anførte hoteller herunder, men har I andre ønsker, så kontakt os endelig enten på tlf. 78 76 01 82 eller send en forespørgsel.

 • 3 nætter på Swiss Garden Hotel, Kuala Lumpur
 • 1 nat på Sabah Hotel Sandakan, Sandakan
 • 2 nætter på Bilit rainforest lodge, Borneo
 • 3 nætter på Hotel Shangri La, Kota Kinabalu
 • 3 nætter på Grand Margherita Hotel, Kuching, Kuching
 • 4 nætter på Damai Beach Resort, Damai Beach

Se hoteldetaljer herunder

Swiss Garden Hotel

3 nætter, Kuala Lumpur - Swiss Garden Hotel er et moderne 4-stjernet hotel med 310 værelser, der i høj grad formår at kombinere moderne komfort med malaysisk gæstfrihed. Beliggenheden mellem Bukit Bintang og Chinatown giver et ideelt udgangspunkt for gåture rundt i centrum med fine shoppingmuligheder og mange restauranter. Hotellet har et udvalg af restauranter, en herlig swimmingpool og soldæk samt Samsara Spa, hvor I kan blive forkælet efter en dag i storbyen.

Sådan bor I

Rejsen inkluderer ophold i de indbydende Deluxe-værelser, der med sine 28 m2 har god plads til to personer. Indretningen er moderne, med velvalgte dekorative traditionelle elementer, der giver værelset et charmerende, lokalt præg. Blandt de mange faciliteter er et pænt badeværelse, air condition, køleskab med minibar, kabel-tv, sikkerhedsboks, hårtørrer, kaffefaciliteter og adgang til Internet.

Er I en familie, som rejser sammen, kunne I overveje at opgradere til de 50 m2 store familieværelser. Hotellet kalder disse for Family-room, og her får I 2 seperate soveværelser og badeværelser foruden alle moderne faciliteter som minibar, kaffe- og the faciliteter, sikkerhedsboks, hårtørrer, kabel-tv samt adgang til internet.

Afstand strand

-

Pool/Børnepool

Ja / -

Spa

Ja

Afstand by

0 m.

Restauranter

3

Balkon/terr.

Ja

Fitness

Ja

Wifi

Ja

Lufthavn

Cirka 60 min.

3 nætter, Kuala Lumpur - Swiss Garden Hotel er et moderne 4-stjernet hotel med 310 værelser, der i høj grad formår at kombinere moderne komfort med malaysisk gæstfrihed. Beliggenheden mellem Bukit Bintang og Chinatown giver et ideelt udgangspunkt for gåture rundt i centrum med fine shoppingmuligheder og mange restauranter. Hotellet har et udvalg af restauranter, en herlig swimmingpool og soldæk samt Samsara Spa, hvor I kan blive forkælet efter en dag i storbyen.

Sådan bor I

Rejsen inkluderer ophold i de indbydende Deluxe-værelser, der med sine 28 m2 har god plads til to personer. Indretningen er moderne, med velvalgte dekorative traditionelle elementer, der giver værelset et charmerende, lokalt præg. Blandt de mange faciliteter er et pænt badeværelse, air condition, køleskab med minibar, kabel-tv, sikkerhedsboks, hårtørrer, kaffefaciliteter og adgang til Internet.

Er I en familie, som rejser sammen, kunne I overveje at opgradere til de 50 m2 store familieværelser. Hotellet kalder disse for Family-room, og her får I 2 seperate soveværelser og badeværelser foruden alle moderne faciliteter som minibar, kaffe- og the faciliteter, sikkerhedsboks, hårtørrer, kabel-tv samt adgang til internet.

Afstand strand

-

Pool/Børnepool

Ja / -

Spa

Ja

Afstand by

0 m.

Restauranter

3

Balkon/terr.

Ja

Fitness

Ja

Wifi

Ja

Lufthavn

Cirka 60 min.

Sabah Hotel Sandakan

1 nat, Sandakan - Sabah Hotel ligger omgivet af frodig regnskov på Borneo. Hotellet er stilfuldt og klassisk indrettet, og det ligger bare 20 minutter fra Sandakan Lufthavn. Der er en stor swimmingpool, tennis- og squashbaner, en spa, gratis WiFi og en restaurant, der serverer lokale og internationale specialiteter.

Sådan bor I

I bor i et Superior-værelse på 32 m2. Værelset er klassisk indrettet med solide møbler. Der er air condition, TV, udstyr til at lave kaffe og te, samt eget badeværelse med hårtørrer.

Afstand strand

-

Pool/Børnepool

Ja / ja

Spa

Ja

Afstand by

-

Restauranter

1

Balkon/terr.

-

Fitness

Ja

Wifi

Ja

Lufthavn

Cirka 20 min.

1 nat, Sandakan - Sabah Hotel ligger omgivet af frodig regnskov på Borneo. Hotellet er stilfuldt og klassisk indrettet, og det ligger bare 20 minutter fra Sandakan Lufthavn. Der er en stor swimmingpool, tennis- og squashbaner, en spa, gratis WiFi og en restaurant, der serverer lokale og internationale specialiteter.

Sådan bor I

I bor i et Superior-værelse på 32 m2. Værelset er klassisk indrettet med solide møbler. Der er air condition, TV, udstyr til at lave kaffe og te, samt eget badeværelse med hårtørrer.

Afstand strand

-

Pool/Børnepool

Ja / ja

Spa

Ja

Afstand by

-

Restauranter

1

Balkon/terr.

-

Fitness

Ja

Wifi

Ja

Lufthavn

Cirka 20 min.

Bilit Rainforest Lodge

2 nætter, Borneo - Bilit Rainforest Lodge er et ægte regnskovseventyr beliggende ved bredden til Kinabatang floden, ca. 2 timers kørsel fra Sandakan. Lodgen er placeret midt i hjertet af talrige spændende dyrearter, kalkstenshuler, mangrove sumpe og forskellige typer af tropiske skove. Hele lodgen er bygget på pæle og en gangbro forbinder de enkelte hytter. Bilit Rainforest Lodge tilbyder komfort og fredelig afslapning samt en base for udforskning af den utrolige mangfoldighed af planter, pattedyr og fugleliv på Kinabatangan regionen. Lodgen har desuden en bar og tilbyder roomservice.

Sådan bor I

I bor i en hytte bygget på pæle, som giver en unik atmosfære midt i den tropiske regnskov. Værelserne har enten to queen size seng eller én kingsize seng og har alle air condition. Badeværelserne er med varmt/koldt brusebad og moderne toiletfaciliteter.

Afstand strand

-

Pool/Børnepool

- / -

Spa

-

Afstand by

-

Restauranter

1

Balkon/terr.

Ja

Fitness

-

Wifi

-

Lufthavn

Cirka 2 timer

2 nætter, Borneo - Bilit Rainforest Lodge er et ægte regnskovseventyr beliggende ved bredden til Kinabatang floden, ca. 2 timers kørsel fra Sandakan. Lodgen er placeret midt i hjertet af talrige spændende dyrearter, kalkstenshuler, mangrove sumpe og forskellige typer af tropiske skove. Hele lodgen er bygget på pæle og en gangbro forbinder de enkelte hytter. Bilit Rainforest Lodge tilbyder komfort og fredelig afslapning samt en base for udforskning af den utrolige mangfoldighed af planter, pattedyr og fugleliv på Kinabatangan regionen. Lodgen har desuden en bar og tilbyder roomservice.

Sådan bor I

I bor i en hytte bygget på pæle, som giver en unik atmosfære midt i den tropiske regnskov. Værelserne har enten to queen size seng eller én kingsize seng og har alle air condition. Badeværelserne er med varmt/koldt brusebad og moderne toiletfaciliteter.

Afstand strand

-

Pool/Børnepool

- / -

Spa

-

Afstand by

-

Restauranter

1

Balkon/terr.

Ja

Fitness

-

Wifi

-

Lufthavn

Cirka 2 timer

Hotel Shangri La

3 nætter, Kota Kinabalu - Hotel Shangri-la er et stilfuldt hotel, der ligger med udsigt over Kota Kinabalu og øerne i Tunku Abdul Rahman Park. Hotellet ligger 10 minutter fra lufthavnen og 800 meter fra Kota Kinabalu-markedet. Hotellets restaurant serverer lækre asiatiske og vestlige fusionsretter.

Sådan bor I

I bor i Deluxe-værelse, der er klassisk indrettet og har faciliteter som air condition, en King- eller to enkeltsenge, udstyr til at lave te og kaffe, WiFi, minikøleskab og badeværelse med en række toiletartikler til rådighed.

Afstand strand

-

Pool/Børnepool

- / -

Spa

-

Afstand by

0 m.

Restauranter

1

Balkon/terr.

-

Fitness

-

Wifi

Ja

Lufthavn

Cirka 10 min.

3 nætter, Kota Kinabalu - Hotel Shangri-la er et stilfuldt hotel, der ligger med udsigt over Kota Kinabalu og øerne i Tunku Abdul Rahman Park. Hotellet ligger 10 minutter fra lufthavnen og 800 meter fra Kota Kinabalu-markedet. Hotellets restaurant serverer lækre asiatiske og vestlige fusionsretter.

Sådan bor I

I bor i Deluxe-værelse, der er klassisk indrettet og har faciliteter som air condition, en King- eller to enkeltsenge, udstyr til at lave te og kaffe, WiFi, minikøleskab og badeværelse med en række toiletartikler til rådighed.

Afstand strand

-

Pool/Børnepool

- / -

Spa

-

Afstand by

0 m.

Restauranter

1

Balkon/terr.

-

Fitness

-

Wifi

Ja

Lufthavn

Cirka 10 min.

Grand Margherita Hotel, Kuching

3 nætter, Kuching - Grand Margherita Hotel i Kuching er et flot, 4-stjernet hotel, der er smagfuldt indrettet og har alverdens faciliteter. Der er blandt andet en stor swimmingpool, fire spisesteder med lokale, europæiske og kinesiske retter, en spa og et fitnessrum. Hotellet ligger centralt ved floden i Kuching, tæt på butikskomplekset Sarawak Plaza.

Sådan bor I

I bor i et flot og rummeligt Deluxe-værelse, der er indrettet med moderne møbler og en række faciliteter som minibar, badeværelse med badekar og hårtørrer, og udstyr til at lave te og kaffe.

Afstand strand

-

Pool/Børnepool

Ja / ja

Spa

Ja

Afstand by

0 m.

Restauranter

4

Balkon/terr.

-

Fitness

Ja

Wifi

Ja

Lufthavn

Cirka 20 min.

3 nætter, Kuching - Grand Margherita Hotel i Kuching er et flot, 4-stjernet hotel, der er smagfuldt indrettet og har alverdens faciliteter. Der er blandt andet en stor swimmingpool, fire spisesteder med lokale, europæiske og kinesiske retter, en spa og et fitnessrum. Hotellet ligger centralt ved floden i Kuching, tæt på butikskomplekset Sarawak Plaza.

Sådan bor I

I bor i et flot og rummeligt Deluxe-værelse, der er indrettet med moderne møbler og en række faciliteter som minibar, badeværelse med badekar og hårtørrer, og udstyr til at lave te og kaffe.

Afstand strand

-

Pool/Børnepool

Ja / ja

Spa

Ja

Afstand by

0 m.

Restauranter

4

Balkon/terr.

-

Fitness

Ja

Wifi

Ja

Lufthavn

Cirka 20 min.

Damai Beach Resort

4 nætter, Damai Beach - Damai Beach Resort er et 3-stjernet resort, der ligger omkranset af tæt, grøn jungle og med flot udsigt over Damai-stranden og havet. Hotellet ligger 50 minutters kørsel fra Kuching International Airport og 40 minutters kørsel fra Kuching-by. Her er hele fem spisesteder, flere swimmingpools, en spa og mulighed for at spille tennis, minigolf og beachvolley. Fra hotellet kan I tage på smukke vandreture og udforske den omkringliggende jungle og bjerge.

Sådan bor I

I bor i et rummeligt Standard Balcony-værelse, der er indrettet med solide træmøbler. Her er air condition, badeværelse med hårtørrer, minibar og udstyr til at lave te og kaffe.

Afstand strand

1 min.

Pool/Børnepool

Ja / ja

Spa

Ja

Afstand by

Cirka 40 min.

Restauranter

5

Balkon/terr.

Ja

Fitness

Ja

Wifi

Ja

Lufthavn

Cirka 50 min.

4 nætter, Damai Beach - Damai Beach Resort er et 3-stjernet resort, der ligger omkranset af tæt, grøn jungle og med flot udsigt over Damai-stranden og havet. Hotellet ligger 50 minutters kørsel fra Kuching International Airport og 40 minutters kørsel fra Kuching-by. Her er hele fem spisesteder, flere swimmingpools, en spa og mulighed for at spille tennis, minigolf og beachvolley. Fra hotellet kan I tage på smukke vandreture og udforske den omkringliggende jungle og bjerge.

Sådan bor I

I bor i et rummeligt Standard Balcony-værelse, der er indrettet med solide træmøbler. Her er air condition, badeværelse med hårtørrer, minibar og udstyr til at lave te og kaffe.

Afstand strand

1 min.

Pool/Børnepool

Ja / ja

Spa

Ja

Afstand by

Cirka 40 min.

Restauranter

5

Balkon/terr.

Ja

Fitness

Ja

Wifi

Ja

Lufthavn

Cirka 50 min.

Klima og vejr

Hvornår skal I rejse?

Vejret varierer meget på Borneo. Det er varmt vejr året rundt, og temperaturen kommer meget sjældent under 20 °C, ikke engang om natten. På rundrejsen her kommer I rundt på både øst og vestkysten, og her kan vejret være meget forskelligt. I staten Sarawak kan der forekomme regn hele året, dog mest mellem oktober og marts. Sabah-staten får mest nedbør fra maj til november, men når aldrig op på samme mængder som syd på i Sarawak. I bør dog ikke lade jer afskrække af nedbørsmængderne på Borneo. Den rette påklædning og oplevelserne i denne unikke del af Malaysia, opvejer det til fulde!

For overblikkets skyld har vi nedenfor listet temperaturerne på henholdsvis øst- og vestkysten samt halvøen.

Kuala Lumpur                        
  Jan Feb  Mar Apr Maj  Jun  Jul  Aug  Sep  Okt  Nov  Dec 
Dagstemperatur 31 32 33 33 32 32 32 32 32 32 31 31
Nattemperatur 22 22 22 23 23 23 22 22 22 23 23 22

 

Kuching                        
  Jan Feb  Mar Apr Maj  Jun  Jul  Aug  Sep  Okt  Nov  Dec 
Dagstemperatur 30 30 31 32 33 33 32 32 32 32 32 31
Nattemperatur 23 23 23 23 24 23 23 23 23 23 23 23

 

Kota Kinabalu                        
  Jan Feb  Mar Apr Maj  Jun  Jul  Aug  Sep  Okt  Nov  Dec 
Dagstemperatur 29 30 31 31 31 31 31 31 31 30 30 30
Nattemperatur 22 22 23 24 24 23 23 23 23 23 23 23

 

Praktisk information

Valuta

Møntfoden hedder Ringgit (MYR), 1 MYR svarer til ca. 1,7 DKK. I kan benytte de fleste typer kreditkort som bl.a. Mastercard, American Ekspress og Visa. Prisniveauet er lavere end i Danmark, og et måltid mad på en almindelig restaurant kan fås til ca. 1/3 af prisen i forhold til danske restauranter. Bemærk, at det ikke er almindeligt at give drikkepenge - restauranter opkræver ofte selv et gebyr på 10 %.

Visum og pas

Er opholdet i Malaysia under 3 måneders varighed kræves der ikke visum for danske statsborgere. Passet skal være gyldigt i minimum 6 måneder efter forventet hjemkomst. Har I specifikke spørgsmål, er det altid en god idé at kontakte ambassaden:

Karlavägen 37, P. O. Box 26053,
S-100 41 Stockholm. Telefonnr. 0046 (8) 4408-400.
Fax nr. 0046 (8) 7918760.
E-mail: mwstholm@algohotellet.se eller malstholm@kln.gov.my.

Vaccinationer

Vaccination mod leverbetændelse samt stivkrampe anbefales. Det kan også altid tilrådes, at I i god tid inden afrejsen kontakter egen læge eller Statens Seruminstitut for information om de seneste nyheder. 

Rejseforsikring

Ved rejser uden for Europa dækker det danske sygesikringsbevis ikke. Vi anbefaler derfor, at I tegner en rejseforsikring, så I i tilfælde af sygdom eller ulykke kan få jeres udgifter dækket - disse udgifter kan nemt løbe op i store beløb. Vi anbefaler endvidere, at I tegner en afbestillingsforsikring. 

Vi anbefaler Europæiske Rejselskab

Lokal transport

Den veludviklede infrastruktur i Malaysia gør det yderst nemt at rejse rundt på egen hånd. Det er almindeligt at flyve rundt i Malaysia, og det er billigt, nemt og bekvemt. Det nationale luftfartsselskab MAS (Malaysia Airline System) flyver sammen med de mindre lokale selskaber til mere end 30 byer fordelt på 7 stater.

Togforbindelserne på den malaysiske halvø er gode, og der er to hovedstrækninger, begge med forbindelse til både Thailand og Singapore. Der kan rejses på flere forskellige klasser til gode priser. Malaysia tilbyder også et utal af gode busforbindelser på kryds og tværs af landet. Skulle I have lyst til at leje en bil, er det muligt stort set i alle byer på halvøen, og på Borneo er det muligt i alle større byer. I bil kan I opleve Malaysia i jeres eget tempo. Husk, at der er venstrekørsel.

Befolkning og sprog

Malaysia er 57% malajer og 10% kinesere. Resten af befolkningen er sammensat af en bred vifte af forskellige etniske grupper. Der tales to hovedsprog, malajisk og engelsk.

Geografi

Malaysia består af 7 stater, fordelt med 5 på halvøen og 2 på Borneo. Landets samlede areal er 329.758 m2 og det grænser op til Thailand, Singapore, Brunei og Indonesien. Befolkningen er på ca. 22.7 mio. Malaysias hovedstad hedder Kuala Lumpur.

Økonomisk set er Malaysia et velfunderet land, fabriksindustrien udgør den største andel af landets økonomi, men turisme og råvare som petroleum, naturgummi, palmeolie og træ udgør også en betydelig andel af landets økonomiske grundlag.

Bestil et tilbud

Bestil et tilbud på jeres rejse til Borneo og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt. Børn fra 12 år anses som voksne.

Borneo - Den store rundrejse

Rejsens varighed: 19 dage - Vi har afgange hver dag.

Få et uforpligtende tilbud

Rejseperiode
Ved to voksne pris/pers.
Ved 2 voksne og 2 børn pris/pers.
Rejseperiode 24. juli 2018 - 31. oktober 2018
Pris/pers ved 2 voksne Fra kr. 22.495
Pris/pers ved 2 voksne og 2 børn Kontakt os for pris
Rejseperiode Senere afrejse
Pris/pers ved 2 voksne Kontakt os for pris
Pris/pers ved 2 voksne og 2 børn Kontakt os for pris

Har du brug for hjælp?

Ingen kender flyselskabernes kringlede univers bedre end Morten. Han er udlært i rejsebranchen og har arbejdet for Check Point Travel siden 2005. Så hvis I har brug for en kompliceret billet eller bare den billigste pris, har Morten altid fingeren på pulsen.

Han har selv rejst i store dele af verden. Fra Indonesien og Australien til Thailand, Sri Lanka og Hawaii. Han har også kørt USA, Canada og New Zealand tyndt i motorhome, og han er netop hjemvendt fra en studietur til Cuba. Så ligegyldigt hvor rejsen går hen, kan I roligt lægge planlægningen i Mortens hænder.

86 13 77 44 | mon@cpt.dk

Sideoverblik