Naturparadiset Borneo

Storby, dyr, bjerge og afslapning venter på Borneo

Oplev Borneos dybe skove og rige dyreliv på denne fantastiske naturrejse i den nordlige provins Sabah. Men inden I når så langt venter to spændende dage i pulserende Kuala Lumpur, der er blandt de mest fascinerende storbyer i Asien. Her kan I gå på opdagelse mellem farverige templer og eksotiske butikker i Chinatowns labyrint af smågader eller udforske topmoderne skyskrabere, glimrende museer og smukke kolonitidsbygninger i den travle bymidte. Mærk også roen i de store moskéer eller udfordr sanserne i Little India, hvor duften af krydderier og de nyeste Bollywoodhits hænger i luften.

Fra Kuala Lumpur flyver I til den travle handelsby Sandakan nær Borneos nordøstligste spids. Dette er udgangspunktet for en forrygende tredages tur dybt ind i junglen til et område, der er særligt rigt på dyr. I bor på en junglelodge og udforsker regnskoven både til fods og på sejlture ad junglefloderne, inden turen går tilbage mod civilisationen i Sandakan. På vejen gør I stop ved et center, hvor man gør et enestående stykke arbejde for at redde den truede orangutang. Hør om kampen for orangutangernes overlevelse i naturen og kom tæt på disse charmerende dyr, der er en af menneskets tætteste slægtninge.

Fra Sandakan flyver I til Kota Kinabalu, der i sig selv er en spændende by. Men KK – som byen kaldes lokalt – er først og fremmest udgangspunkt for hele fire spændende dagsture. Over de næste dage skal I blandt andet sejle gennem mangroveskove på jagt efter aber og ildfluer. I skal opleve Sydøstasiens højeste bjerg og gå en tur i trækronerne 40 meter over jorden. I oplever også det lokale landsbyliv og leder efter orkidéer og medicinplanter, inden rejsen afsluttes med afslapning på en vidunderlig tropeø omgivet af turkisblåt vand.

Kig med her og se vores øvrige rejser til Borneo.

  • Eksotiske kvarterer og templer i Kuala Lumpur
  • 3-dages junglesafari til fods og i kano i Sukau
  • Orangutanger og naturvandring ved Mount Kinabalu
  • Næseaber, mangroveskove og landsbybesøg
  • Sejltur til tropeø med mulighed for snorkling
  • Inkl. fly, hoteller, transport og udflugtsprogram

Priseksempel:

14 dage fra kr. 18.995

Pr. person ved 2 voksne.

Naturparadiset Borneo Dagsprogram

Dag 1-2: Afrejse og ankomst
Dag 2-5: Kuala Lumpur
Dag 5-6: Sandakan
Dag 6-8: Bilit
Dag 8-13: Kota Kinabalu
Dag 13-14: Afrejse og hjemkomst

Hotel i Kuala Lumpur - 3 nætter

Swiss Garden Hotel
Hotellet har et udvalg af restauranter, en herlig swimmingpool og soldæk samt Samsara Spa, hvor I kan blive forkælet efter en dag i storbyen.

Hotel i Sandakan - 1 nat

Sabah Hotel
Hotellet ligger omgivet af frodig regnskov og har en stor swimmingpool, tennis- og squashbaner, en spa, gratis WiFi og en restaurant, der serverer lokale og internationale specialiteter.

Lodge i regnskov ved Kinabatang floden - 2 nætter

Bilit Rainforest Lodge
Lodgen er placeret midt i hjertet af talrige spændende dyrearter, kalkstenshuler, mangrove sumpe og forskellige typer af tropiske skove. Hele lodgen er bygget på pæle og en gangbro forbinder de enkelte hytter.

Hotel i Kota Kinabalu - 5 nætter

Hotel Shangri La
Stilfuldt hotel der ligger med udsigt over Kota Kinabalu og øerne i Tunku Abdul Rahman Park. Hotellets restaurant serverer lækre asiatiske og vestlige fusionsretter.

Læs mere om hotellerne

Fra København sættes kursen østpå mod Kuala Lumpur i Malaysia.

Ved ankomsten til Malaysias hovedstad står jeres chauffør klar til at køre jer til Hotel Swiss Garden, hvor I indlogeres for tre nætter. Hotellet er centralt beliggende og et godt udgangspunkt for de kommende dages udforskning af Kuala Lumpur. At Kuala Lumpur har både charme og karakter, fornemmer I allerede på turen fra lufthavnen til hotellet. Hovedstaden er travl, men også utroligt grøn. Trafikken mellem de høje bygninger virker tilmed næsten velreguleret, hvilket er noget af et særsyn i denne del af verden. Med andre ord er Kuala Lumpur en meget behagelig storby, med alt hvad der hører sig til en asiatisk storby.

Men det, der for alvor gør Kuala Lumpur så unik, er den kulturelle mangfoldighed, I vil møde i byens gader. Der tales ikke færre end 140 sprog i Malaysia, hvilket siger noget om den enorme mangfoldighed af mennesker, der har fundet sig til rette i landet. Mange nationaliteter bor i Kuala Lumpur, og de er alle med til at sætte deres præg på Malaysias hovedstad.

Det gælder ikke mindst for de etniske kvarterer, der har bevaret meget af deres oprindelige sjæl og charme. Fra hotellet er der ikke langt til Chinatowns stemningsfulde gader, der kantes af traditionelle kinesiske huse i malerisk forfald. Her er små lokale restauranter, skiltemalere, kurveflettere, traditionelle apoteker og butikker, der handler med røgelse og offergaver. I de hyggelige tehuse får ældre mænd sig en sludder over et slag kort side om side med buddhistiske templer med svungne tage og gyldne buddhaer. Om aftenen forvandles den centrale gade, Jalan Petaling, til et kæmpestort natmarked med masser af mennesker, gadekøkkener og boder, der sælger alt fra smarte t-shirts over rygsække og ure til kopivarer af enhver slags. Skulle trætheden melde sig i løbet af dagen, kan I altid vende tilbage til hotellet og tage en lur på værelset eller en dukkert i hotellets pool.

I har to hele dage til at udforske Kuala Lumpur på egen hånd. Tag for eksempel en taxa til Little India, der er en oplevelse for alle sanser. Her kildrer duften af karry, kardemomme, peber, kommen og andre eksotiske krydderier i næseborene. Turbanklædte sikher, mørke tamiler med kridhvide smil og kvinder klædt i farvestrålende sarier myldrer ind og ud mellem hinanden på fortovene, hvor de små butikker er fyldt til bristepunktet med varer. Uanset om der er tale om potter og pander, krydderier, tøj og metervarer synes der at være varer fra gulv til loft. I baggrunden kan man høre klokkerne fra templet eller tonerne af de seneste pophit fra Bollywood. Jo, det er et lille stykke Indien, I her bevæger jer ind i.

Langt mere ro findes i hjertet af Kuala Lumpur, der prydes af parker og smukke bygninger fra den britiske kolonitid. Kig f.eks. forbi Royal Selangor Club, St. Marys Cathedral, højesteretsbygningen og Kuala Lumpur Railway Station. Sidstnævnte er som taget ud af 1001 Nats Eventyr med sine vidunderlige kuppeltårne, søjler og spidse minareter. Herfra er der ikke langt til byens mest imponerende moské, Masjid Negara, der ligger i en smuk have. I er velkomne til at kigge indenfor, hvis der ikke er en fællesbøn i gang. Husk at tage skoene af, og bemærk, at bare skuldre og knæ ikke er tilladt. Nær moskeen ligger også det moderne og meget imponerende Museum for Islamisk Kunst.

Intet besøg i Kuala Lumpur er fuldendt uden et besøg ved Petronas Towers. De berømte tvillingetårne skyder op som to gigantiske bambusskud i hjertet af byens forretningskvarter. De 452 m høje tårne er et imponerende syn. Vil I med elevatoren op til Sky Bridge og nyde udsigten, skal I komme om morgenen. Billetlugen åbner kl. 08.30, og der bliver kun uddelt 1.300 billetter om dagen. Så der meldes ofte udsolgt allerede omkring kl. 11.00. De der foretrækker at blive tættere på landjorden kan kigge forbi det enorme shoppingcenter, der er indrettet på nederste etager af tårnene.

Langt fra alle Kuala Lumpurs indbyggere handler i shoppingcentre, og byen har adskillige spændende, lokale markeder. Et af de bedste er Bazaar Baro Chow Kit, der ligger i den nordlige ende af Jalan Tunku Abdul Rahman. Det er Kuala Lumpurs største dagligvaremarked. Her er boder med bjerge af eksotiske frugter og flotte grøntsager, store baljer med tofu, sække med krydderier, fisk og skaldyr lagt på is, farverige klæder, silke, sko, alverdens isenkram og elektronik. Bare kast jer ud i det og lad jer indfange af markedsstemningen. Bliver I sultne, er der rig mulighed for at udforske de lokale køkkener på markedets små restauranter.

Hvordan I vælger at bruge dagene i Kuala Lumpur er helt op til jer. Hvis I ønsker at opleve byen på en organiseret tur med engelsktalende lokalguide, bestiller vi gerne udflugten hjemmefra hos vores lokale arrangør. De kan også tilbyde dagsudflugter til nogle af de spændende steder, der ligger lidt uden for hovedstaden.

Det er tid at lægge storbylivet bag jer og sætte kursen mod helt andre oplevelser. Efter morgenmaden tjekker I ud fra hotellet. Når tid er, bliver I afhentes af chaufføren, der kører jer til lufthavnen, hvor flyet mod Sandakan på Borneo står klar.

Lufthavnen i Sandakan er faktisk fuld af historie – om end en tragisk en af slagsen. Den blev nemlig grundlagt af den japanske invasionsstyrke under Anden Verdenskrig. 6.000 civile javanesere samt 2400 allierede krigsfanger knoklede for at færdiggøre projektet, der havde stor betydning for den japanske krigsindsats i Stillehavet. Nu er krigen heldigvis for længst forbi, og lufthavnen er blevet en vigtig brik i Sandakans udvikling.

Ved ankomsten til Borneo står jeres chauffør klar til at køre jer til jeres centralt beliggende hotel i Sandakan. Byen ligger smukt ud til havet, og det står hurtigt klart, at dette er en helt anden verden sammenlignet med millionbyen Kuala Lumpur. Med sine knap 500.000 indbyggere er Sandakan ikke nogen lille by, men byen har en helt anden karakter. Sandakan startede som en ægte boomby i 1800tallet, da efterspørgslen på tropisk tømmer var høj. På rekordtid voksede byen, og en lokale historie fortæller, at Sandakan dengang havde verdens højeste koncentration af millionærer. Så godt gik det for byen, at Sandakan i 1884 blev udnævnt som hovedstad i kolonien British North Borneo. Dette varede dog kun til 1945, hvor japanske bombefly lagde byen i ruiner, og hovedstaden blev flyttet til byen Jesselton, der i dag er kendt under navnet Kota Kinabalu.

Det kunne dog ikke stoppe Sandakan, der i dag er en travl handelsby på kanten af Verden. Særligt langs vandet er der rig aktivitet. På fiskerbådene har man travlt med at læsse den seneste fangst, mens man på andre både fragter alt fra tømmer og rågummi til palmeolie og alverdens andre fornødenheder. Handelsstemningen smitter af på hele midtbyen, der strækker sig som en række parallelle gader langs vandet.
Brug eftermiddagen på at nyde aktiviteten langs havet, eller gå på opdagelse på markederne, hvor man sælger alt fra levende søpølser til hellige statuer i de små boder. En den mulighed er at tage en taxa til det store buddhistiske tempel Puu Jih Shih, der ligger fantastisk på en bakke ud mod havet ca. fire km vest for byen. Men sørg for at være udhvilet til i morgen, hvor eventyret begynder for alvor.

Denne morgen bliver I hentet på hotellet af jeres engelsktalende guide, og inden længe lægger I byen bag jer og triller ind i et landskab domineret af vidtstrakte palmelunde og små landsbyer. Palmeolie er en vigtig afgrøde på disse kanter, og mange steder strækker skoven af palmetræer sig mod horisonten. Men gradvist må også plantagedriften give efter for Borneos vilde natur, der er i fokus på denne tre dages tur dybt ind i junglen.

Første stop er Gomantong-hulerne. Undergrunden på Borneo er fyldt med spektakulære hulesystemer, hvoraf flere er blandt de største i verden. Det gælder også for Gomantong-hulerne, hvor millioner af svaler har slået sig ned i reder under loftet. Mange kinesere anser suppe kogt på disse reder for at være en stor delikatesse, og modige mænd risikerer gerne livet for at indsamle rederne. Udstyret med vakkelvorne stilladser lavet af bambus og lianer kravler mændene helt op under loftet for at hente de dyrebare reder. Sikkerhedsudstyr har de sjældent noget af, men rederne kan indbringe en god pris, der sikrer deres familier mad på bordet i mange dage. Det er langt fra hver dag, at der bliver indsamlet reder i hulen, men hulen er i sig selv også spændende. Kig dog hvor I træder, for hulen er også hjem for et stort antal flagermus, der dækker gulvet med tykt lag guano. Guano indsamles også af de lokale mænd, der kan sælge den som en meget eftertragtet gødning. Området omkring hulen er dækket af tæt vegetation, så her får I for alvor de første indtryk af Borneos dybe jungle. En del fugle holder til i skoven, så hold øje med bevægelser i træerne.

Fra hulen fortsætter I mod Sukau, der er udgangspunkt for de kommende dages udforskning af regnskoven. Lodgen er en relativ simpel affære, men det opvejes til fulde af de fantastiske omgivelser. Kinabatangan-floden er Sabahs længste flod, og områderne langs floden er blandt de mest dyrerige på hele Borneo. Så det er nogle meget spændende dage, I går i møde. Efter frokost på lodgen venter den første sejltur på det store flodsystem, der forgrener sig i det uendelige ind mellem junglens træer.

Det er vidunderligt at glide langsomt af sted. Duften af eksotiske træer og blomster fylder luften, og junglens summer mellem trækronerne. Denne del af regnskoven har en ganske betydelig bestand af næseaber, der er let at genkende på hannernes formidable næse. Hunnerne har en mindre opstoppernæse, så de bliver behørigt imponeret over en han med en tyk vom og en ordentlig tud. Næseaberne holder sig helst i trækronerne, og til tider kan man se de store hanner kaste sig fra den ene trækrone til den anden, uden øjensynligt at have gennemtænkt til fulde, hvor de agter at lande. Næseaberne er langt fra alene i skoven. Blandt regnskovens mange dyr er bl.a. otte arter af næsehornsfugle, adskillige andre abearter, krokodiller og et lille antal af de meget sjældne Borneo-elefanter. Hvilke dyr, I ser, afhænger naturligvis af held og skovens luner. Men de dygtige guider kender skoven godt, og de er fantastiske til at spotte bevægelser i de tætte trækroner. Tilbage på lodgen venter et varmt bad og et godt aftensmåltid, inden I går til ro til lyden af junglen.

Junglen vågner allerede inden solopgang. Insekternes summen tiltager, fuglekvidderet fylder luften, og måske gjalder gibbonabernes melodiske kald gennem skoven. Det tidlige morgengry og de sene eftermiddagstimer er meget stemningsfulde. De er også de bedste tidspunkter at opleve Borneos dyreliv. Her er temperaturerne køligere, og dyrene er mere aktive. Så solen har knap hævet sig over horisonten, når I sætter jer til rette i båden denne morgen og glider ud på det stille vand. Snart er I omgivet af junglens magiske verden. Dyr kommer ned for at drikke langs floderne, og abeflokke hopper fra træ til træ langs floden. Måske roder et vildsvin rundt i undergrunden på jagt efter føde, mens en gruppe næseaber ser til fra sikker afstand. Isfugle jager fra grene langs bredden, hvor de holder udkig efter fisk i vandskorpen. Men de har konkurrence fra bl.a. hvide hejrer og rovfugle, der også nyder godt af den rige fiskebestand. Næsehornsfuglene derimod holder sig til modne figner, og er I rigtig heldige får I måske et glimt af skovens største primat: De vilde orangutanger, der dovent vågner i deres reder og begiver sig på jagt efter dagens første måltid.

Målet er en lokal sø, hvor I går i land på bredden for at gå en lille tur i skovbunden. Chancerne for at se de store dyr er størst fra båden, men man får nogle andre ting med, når man udforsker junglen på gåben. Det kan være detaljer såsom farverige svampe på en gren, en myrekoloni i fuld aktivitet eller lianer, der slynger sig om jungletræerne. Dette er en ægte regnskov, og der er altid noget at se på i den skyggefulde skovbund.

Tilbage på lodgen serveres morgenmaden, hvorefter en god del af dagen er fri til at slappe af og nyde omgivelserne på egen hånd. Temperaturerne stiger hurtigt nu, og der er ikke meget liv at se langs floden midt på dagen. Sidst på eftermiddagen falder temperaturerne igen. Lyset bliver blødere, og skoven vågner atter op til dåd. Nogle dyr går til ro, mens natdyrene lige så stille begynder at røre på sig. Dette er et godt tidspunkt til endnu en sejltur på jagt efter junglens dyr og fugle, inden mørket sænker sig over skoven.

Efter morgenmaden går turen atter tilbage mod Sandakan og civilisationen. Men inden I når så langt, venter et af turens helt store højdepunkter. Borneos orangutanger er stærkt truede i dag, men i 1960'erne var bestanden helt ude på kanten af udryddelse. Derfor oprettede man i 1964 Sepilok rehabilitationscenter i et sidste desperat forsøg på at rede disse dybt charmerende og intelligente menneskeaber. Siden dengang har centeret modtaget langt over hundrede nødstedte orangutanger. Nogle har været holdt i fangenskab, mens andre er unger, hvis forældre er blevet dræbt af krybskytter. Ofte er orangutangerne traumatiserede ved ankomsten, og der er nogle dybe sår, der skal heles. Men gradvist oplæres orangutangerne i de færdigheder, de behøver for at kunne klare sig selv i skoven. De skal lære hvilke planter, de kan spise, hvordan man bygger en rede, og hvordan man opfører sig overfor andre orangutanger. I særdeleshed dem af det modsatte køn. Det er en lang og sej proces. Men med tiden bliver orangutangerne mere og mere uafhængige af deres menneskelige dyrepassere, indtil det vurderes, at de kan klare sig selv. Sidste prøve, inden de sættes helt fri i junglen, er et beskyttet stykke skov nær centeret, hvor der bliver lagt mad ud til dem. Dette er et supplement til den føde, de selv finder i skoven, men ellers skal de klare sig selv. Ikke alle orangutanger klarer turen tilbage til naturen. Men centeret har oplevet mange succeser gennem tiderne. Under besøget vil I høre om centerets store arbejde, og I får ikke mindst en sjælden mulighed for at komme helt tæt på en af menneskets tætteste slægtninge.

Tilbage i Sandakan bliver I sat af i lufthavnen, hvorfra I flyver til Sabahs hovedstad Kota Kinabalu. Her bliver I hentet i lufthavnen og kørt til jeres hotel for de næste fem nætter. Kota Kinabalu, eller KK som byen kaldes lokalt, ligger smukt mellem bjergkæden Crocker Range og Det Sydkinesiske Hav. Byen blev grundlagt af British North Borneo Company i 1899, men det var især efter Anden Verdenskrig, at udviklingen begyndte at gå stærkt. I dag er Kota Kinabalu en behagelig by med en flot beliggenhed og gode faciliteter, hvilket gør den til et oplagt udgangspunkt for de kommende dages oplevelser. De byder på ikke mindre end fire fantastiske heldagsudflugter rundt om i Sabahs vilde natur.

Formiddagen er til fri disposition, så I i ro og mag kan lære Kota Kinabalu at kende. Gå f.eks. en tur langs havet, spis en afslappet morgenmad på hotellet eller kig forbi et par af butikkerne i midtbyen. Byens markeder er altid et besøg værd, og særligt i de tidlige morgentimer er der rig aktivitet i de mange boder. Folk med en interesse i Borneos indfødte kulturer kunne tage en taxa til Sabah Museum, der giver en god introduktion til øens rige etniske mangfoldighed. Deriblandt de berygtede hovedjægere, hvis efterkommere stadig lever i langhuse dybt inde i junglen. Ikke langt fra museet hæver kuplen på den prægtige statsmoské sig mod himlen. Moskéen er et imponerende eksempel på moderne islamisk arkitektur, og i den store bedesal er der plads til mere end 5000 mennesker. Før storbyer som Sandakan og Kota Kinabalu opstod på Borneo, boede en del af øens indbyggere i landsbyer på pæle langs kysten. I udkanten af KK findes stadig et sådant kvarter – lokalt kendt som Kampung Air – hvor det er muligt at få et indblik i denne traditionelle livsstil.

Hvordan I vælger at bruge formiddagen er helt op til jer. Men kl. 13:30 bliver I hentet på hotellet for at påbegynde dagens tur. Fra Kota Kinabalu sættes kursen sydpå mod byen Beaufort. Det er en flot køretur på ca. to timer, der bl.a. tager jer gennem adskillige småbyer samt vådområdet Klias og Mangrove Forest Reserve. Denne eftermiddag er det først og fremmest de fantastiske mangroveskove, der er i fokus, og efter en let forfriskning på land, sejler I ud i denne forunderlige verden. Mangrover er en unik planteart, der formår af leve i saltvand. Det indviklede rodnet ser ikke umiddelbart ud som et rart sted at bo, men mangroveskovene er faktisk ualmindeligt rige på dyreliv. Mange fisk søger tilflugt mellem rødderne, og det lokker fugle til. Makakker og de øvrige abearter kommer her for at indsamle snegle, krabber og andre godbidder, mens næseaberne som regel holder sig i trækronerne. Der er gode muligheder for at se dyreliv og fugle under sejlturen, men guiden vil også fortælle om mangroveskoven, der i sig selv er et dybt fascinerende økosystem.

Langsomt går dagen på hæld, og mørket sænker sig over Borneo. I tusmørket vågner en af mangroveskovenes mindste – men mest iøjnefaldende – beboer op. Med små lynglimt flakker ildfluerne gennem natten som lyskæder på et juletræ. Men hold også øje efter lysende øjne i mørket. Ildfluer er ikke de eneste dyr, der er aktive i mangroverne ved nattetid… Inden turen går tilbage mod hotellet i Kota Kinabalu, serveres middagen på en lokal malaysisk restaurant ud til floden.

Også dagen i dag byder på enestående naturoplevelser, når I kører fra Kota Kinabalu tidligt om morgenen med kurs mod Sydøstasiens højeste bjerg; det 4101 meter høje Mount Kinabalu. Turen fører turen jer først ind gennem Crocker Ranges til Poring, der ligger i junglen ved bjergets fod.

I har allerede oplevet junglen fra forskellige sider, men ved Poring kommer I tæt på skovens planter og dyr fra en hel anden vinkel. Her har man nemlig spændt gangbroer ud mellem høje regnskovstræer, så I kan opleve junglen 40 meter over skovbunden. Rigtig mange af regnskovens dyr og planter holder til i trækronerne, så dette er en unik chance for at opleve livet i skoven udfolde sig i øjenhøjde. Tilbage på landjorden er der evt. tid til et hurtigt dyp i de varme kilder, som Poring er berømt for. Undergrunden under Poring er termisk aktiv, og varmt vand pipler op til overfladen fra jordens indre. Her bliver det ledt op i en række konstruerede bassiner, hvor man kan bade omringet af bambuslunde og junglens lyde. Mange sommerfugle holder som regel til her, så hold øje med smukke farver i landskabet.

Efter frokost kører I fra Poring til nationalparkens hovedkvarter, der ligger for foden af bjerget. På en klar dag kan I tydeligt se Mount Kinabalus rå og vindomsuste top herfra. Bjerget spillede tidligere en vigtig rolle i den lokale mytologi, og bl.a. dusun-folket anså toppen for at være hjem for de afdødes ånder. Men det er i lige så høj grad den rige vegetation op ad bjergets sider, der gør dette naturområde så enestående. Vegetationen starter som tropisk regnskov for foden af bjerget. Højere op tager tågeskove over, hvor bl.a. kødædende planter og orkideer er et almindeligt syn. Endnu højere oppe bliver der længere mellem træerne, indtil landskaberne igen skifter karakter. Først til rhododendronskove og senere til spredte buske og lave vækster. Gradvist bliver vegetationen lavere og lavere, indtil den helt forsvinder og overgiver toppen til den rå granit. De mange klimabælter sikrer en enorm biomangfoldighed. Ikke mindre end 330 fuglearter er blevet observeret omkring bjerget. Det samme er hundredvis af forskellige orkidéarter, mere 600 forskellige typer bregner samt et rigt dyreliv. Faktisk findes der kun meget få andre steder i verden, hvor så mange forskellige dyre og plantearter lever så tæt sammen. En del af disse dyr og planter lever ikke andre steder i verden, og så sent som i 1998 opdagede en ekspedition i dette område adskillige nye arter. Ved hovedkvarteret fører guiden jer gennem The Mountain Garden, der rummer en stor samling af orkidéer, kødædende planter og andre vækster, der er unikke for dette området. Besøget giver også en god introduktion til parkens enestående natur, inden turen atter går tilbage mod Kota Kinabalu.

Man skal ikke ret langt væk fra Kota Kinabalu før livet leves helt anderledes end i storbyen. Dette står klart i dag, hvor I bliver hentet på hotellet og kører ind i området for foden af Crocker Range. Målet er en afsidesliggende landsby, hvor der er mulighed for at opleve den lokale hverdag, inden I snører vandreskoene og begiver jer ud på en gåtur gennem den omkringliggende jungle. Regnskove kan blive ved med at overraske, og I vil med sikkerhed opleve sider af junglen i dag, som I ikke tidligere har set. Hold f.eks. udkig efter orkideer, der vokser på træernes grene. Eller vilde ingefær, hvis blomster har en helt fantastisk rød farve. Guiden kender skoven ud og ind, så han vil kunne fortælle om de mange fascinerende planter, der ofte bruges enten i madlavning eller i traditionel medicin. Gåturen slutter ved en lille flod, hvor der er mulighed for at køle af med en forfriskende svømmetur. Så husk badetøj. Tilbage i civilisationen serveres en typisk frokost i en lokal coffee shop, inden turen går tilbage til Kota Kinabalu.

I dag er det tid at opleve en hel anden side af Borneos natur. En kort sejltur fra Kota Kinabalu ligger nemlig en række fantastiske tropeøer med blødt, hvidt sand omringet af varmt, grønblåt vand. Tilsammen udgør denne samling af tropeøer Tunku Abdul Rahman National Park, og de er det helt rigtige sted at slappe af i vandkanten, mens I fordøjer de sidste dages mange oplevelser. I bliver hentet på hotellet ved 10-tiden og inden længe suser i over havet med kurs mod øerne. Her kan I solbade, svømme eller udforske de farvestrålende fisk med maske og snorkel, inden turen ud på eftermiddagen atter går tilbage mod byen.

Nyd en stille og rolig morgen, indtil det er tid at blive hentet og kørt mod lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder. I ankommer til Danmark næste dag.

Vi anbefaler...

Morten, CPT

Jungleeventyr og spændende dyreliv

Det var en kæmpe oplevelse at se næseaber, orangutanger og føle sig som en opdagelsesrejsende midt i den dybe jungle.

Lisbeth, CPT

Næseaber og orangutanger

Denne rejse er for jer, der ønsker at opleve Borneos fantastiske dyreliv og mærke junglen på egen krop.

Kort og godt

By Nætter Oplevelser
1. Kuala Lumpur 3 Eksotisk storby med god Chinatown
2. Sandakan 1 Fiskeri og handelsstemning
3. Bilit 2 Orangutanger, uberørt jungle og mægtige grotter
4. Kota Kinabalu 5 Byliv, flotte moskeer og tropeøer

Hoteller inkluderet i denne rejsepakke

På denne naturrejse til Borneo har vi håndplukket hotellerne, så I kommer til at bo godt på hele rejsen. 

Udgangspunktet er de anførte hoteller herunder, men har I andre ønsker, så kontakt os endelig enten på tlf. 78 76 01 82 eller send en forespørgsel.

  • 3 nætter på Swiss Garden Hotel, Kuala Lumpur
  • 1 nat på Sabah Hotel Sandakan, Sandakan
  • 2 nætter på Bilit Rainforest Lodge, Borneo
  • 5 nætter på Hotel Shangri La, Kota Kinabalu

Se hoteldetaljer herunder

Swiss Garden Hotel

3 nætter, Kuala Lumpur - Swiss Garden Hotel er et moderne 4-stjernet hotel med 310 værelser, der i høj grad formår at kombinere moderne komfort med malaysisk gæstfrihed. Beliggenheden mellem Bukit Bintang og Chinatown giver et ideelt udgangspunkt for gåture rundt i centrum med fine shoppingmuligheder og mange restauranter. Hotellet har et udvalg af restauranter, en herlig swimmingpool og soldæk samt Samsara Spa, hvor I kan blive forkælet efter en dag i storbyen.

Sådan bor I

Rejsen inkluderer ophold i de indbydende Deluxe-værelser, der med sine 28 m2 har god plads til to personer. Indretningen er moderne, med velvalgte dekorative traditionelle elementer, der giver værelset et charmerende, lokalt præg. Blandt de mange faciliteter er et pænt badeværelse, air condition, køleskab med minibar, kabel-tv, sikkerhedsboks, hårtørrer, kaffefaciliteter og adgang til Internet.

Er I en familie, som rejser sammen, kunne I overveje at opgradere til de 50 m2 store familieværelser. Hotellet kalder disse for Family-room, og her får I 2 seperate soveværelser og badeværelser foruden alle moderne faciliteter som minibar, kaffe- og the faciliteter, sikkerhedsboks, hårtørrer, kabel-tv samt adgang til internet.

Afstand strand

-

Pool/Børnepool

Ja / -

Spa

Ja

Afstand by

0 m.

Restauranter

3

Balkon/terr.

Ja

Fitness

Ja

Wifi

Ja

Lufthavn

Cirka 60 min.

3 nætter, Kuala Lumpur - Swiss Garden Hotel er et moderne 4-stjernet hotel med 310 værelser, der i høj grad formår at kombinere moderne komfort med malaysisk gæstfrihed. Beliggenheden mellem Bukit Bintang og Chinatown giver et ideelt udgangspunkt for gåture rundt i centrum med fine shoppingmuligheder og mange restauranter. Hotellet har et udvalg af restauranter, en herlig swimmingpool og soldæk samt Samsara Spa, hvor I kan blive forkælet efter en dag i storbyen.

Sådan bor I

Rejsen inkluderer ophold i de indbydende Deluxe-værelser, der med sine 28 m2 har god plads til to personer. Indretningen er moderne, med velvalgte dekorative traditionelle elementer, der giver værelset et charmerende, lokalt præg. Blandt de mange faciliteter er et pænt badeværelse, air condition, køleskab med minibar, kabel-tv, sikkerhedsboks, hårtørrer, kaffefaciliteter og adgang til Internet.

Er I en familie, som rejser sammen, kunne I overveje at opgradere til de 50 m2 store familieværelser. Hotellet kalder disse for Family-room, og her får I 2 seperate soveværelser og badeværelser foruden alle moderne faciliteter som minibar, kaffe- og the faciliteter, sikkerhedsboks, hårtørrer, kabel-tv samt adgang til internet.

Afstand strand

-

Pool/Børnepool

Ja / -

Spa

Ja

Afstand by

0 m.

Restauranter

3

Balkon/terr.

Ja

Fitness

Ja

Wifi

Ja

Lufthavn

Cirka 60 min.

Sabah Hotel Sandakan

1 nat, Sandakan - Sabah Hotel ligger omgivet af frodig regnskov på Borneo. Hotellet er stilfuldt og klassisk indrettet, og det ligger bare 20 minutter fra Sandakan Lufthavn. Der er en stor swimmingpool, tennis- og squashbaner, en spa, gratis WiFi og en restaurant, der serverer lokale og internationale specialiteter.

Sådan bor I

I bor i et Superior-værelse på 32 m2. Værelset er klassisk indrettet med solide møbler. Der er air condition, TV, udstyr til at lave kaffe og te, samt eget badeværelse med hårtørrer.

Afstand strand

-

Pool/Børnepool

Ja / ja

Spa

Ja

Afstand by

Restauranter

1

Balkon/terr.

-

Fitness

Ja

Wifi

Ja

Lufthavn

Cirka 20 min.

1 nat, Sandakan - Sabah Hotel ligger omgivet af frodig regnskov på Borneo. Hotellet er stilfuldt og klassisk indrettet, og det ligger bare 20 minutter fra Sandakan Lufthavn. Der er en stor swimmingpool, tennis- og squashbaner, en spa, gratis WiFi og en restaurant, der serverer lokale og internationale specialiteter.

Sådan bor I

I bor i et Superior-værelse på 32 m2. Værelset er klassisk indrettet med solide møbler. Der er air condition, TV, udstyr til at lave kaffe og te, samt eget badeværelse med hårtørrer.

Afstand strand

-

Pool/Børnepool

Ja / ja

Spa

Ja

Afstand by

Restauranter

1

Balkon/terr.

-

Fitness

Ja

Wifi

Ja

Lufthavn

Cirka 20 min.

Bilit Rainforest Lodge

2 nætter, Borneo - Bilit Rainforest Lodge er et ægte regnskovseventyr beliggende ved bredden til Kinabatang floden, ca. 2 timers kørsel fra Sandakan. Lodgen er placeret midt i hjertet af talrige spændende dyrearter, kalkstenshuler, mangrove sumpe og forskellige typer af tropiske skove. Hele lodgen er bygget på pæle og en gangbro forbinder de enkelte hytter. Bilit Rainforest Lodge tilbyder komfort og fredelig afslapning samt en base for udforskning af den utrolige mangfoldighed af planter, pattedyr og fugleliv på Kinabatangan regionen. Lodgen har desuden en bar og tilbyder roomservice.

Sådan bor I

I bor i en hytte bygget på pæle, som giver en unik atmosfære midt i den tropiske regnskov. Værelserne har enten to queen size seng eller én kingsize seng og har alle air condition. Badeværelserne er med varmt/koldt brusebad og moderne toiletfaciliteter.

Afstand strand

-

Pool/Børnepool

- / -

Spa

-

Afstand by

-

Restauranter

1

Balkon/terr.

Ja

Fitness

-

Wifi

-

Lufthavn

Cirka 2 timer.

2 nætter, Borneo - Bilit Rainforest Lodge er et ægte regnskovseventyr beliggende ved bredden til Kinabatang floden, ca. 2 timers kørsel fra Sandakan. Lodgen er placeret midt i hjertet af talrige spændende dyrearter, kalkstenshuler, mangrove sumpe og forskellige typer af tropiske skove. Hele lodgen er bygget på pæle og en gangbro forbinder de enkelte hytter. Bilit Rainforest Lodge tilbyder komfort og fredelig afslapning samt en base for udforskning af den utrolige mangfoldighed af planter, pattedyr og fugleliv på Kinabatangan regionen. Lodgen har desuden en bar og tilbyder roomservice.

Sådan bor I

I bor i en hytte bygget på pæle, som giver en unik atmosfære midt i den tropiske regnskov. Værelserne har enten to queen size seng eller én kingsize seng og har alle air condition. Badeværelserne er med varmt/koldt brusebad og moderne toiletfaciliteter.

Afstand strand

-

Pool/Børnepool

- / -

Spa

-

Afstand by

-

Restauranter

1

Balkon/terr.

Ja

Fitness

-

Wifi

-

Lufthavn

Cirka 2 timer.

Hotel Shangri La

5 nætter, Kota Kinabalu - Hotel Shangri-la er et stilfuldt hotel, der ligger med udsigt over Kota Kinabalu og øerne i Tunku Abdul Rahman Park. Hotellet ligger 10 minutter fra lufthavnen og 800 meter fra Kota Kinabalu-markedet. Hotellets restaurant serverer lækre asiatiske og vestlige fusionsretter.

Sådan bor I

I bor i Deluxe-værelse, der er klassisk indrettet og har faciliteter som air condition, en King- eller to enkeltsenge, udstyr til at lave te og kaffe, WiFi, minikøleskab og badeværelse med en række toiletartikler til rådighed.

Afstand strand

-

Pool/Børnepool

- / -

Spa

-

Afstand by

0 m.

Restauranter

1

Balkon/terr.

-

Fitness

-

Wifi

Ja

Lufthavn

Cirka 10 min.

5 nætter, Kota Kinabalu - Hotel Shangri-la er et stilfuldt hotel, der ligger med udsigt over Kota Kinabalu og øerne i Tunku Abdul Rahman Park. Hotellet ligger 10 minutter fra lufthavnen og 800 meter fra Kota Kinabalu-markedet. Hotellets restaurant serverer lækre asiatiske og vestlige fusionsretter.

Sådan bor I

I bor i Deluxe-værelse, der er klassisk indrettet og har faciliteter som air condition, en King- eller to enkeltsenge, udstyr til at lave te og kaffe, WiFi, minikøleskab og badeværelse med en række toiletartikler til rådighed.

Afstand strand

-

Pool/Børnepool

- / -

Spa

-

Afstand by

0 m.

Restauranter

1

Balkon/terr.

-

Fitness

-

Wifi

Ja

Lufthavn

Cirka 10 min.

Klima og vejr

Hvornår skal I rejse?

Vejret varierer meget på Borneo. Det er varmt vejr året rundt, og temperaturen kommer meget sjældent under 20 °C, ikke engang om natten. På rundrejsen vil I primært opholde jer på Borneos østlige del Sabah. I Sabah er den tørreste periode fra januar til april, mens det er mest regnfuldt fra maj til november. I bør dog ikke lade jer afskrække af nedbørsmængderne på Borneo. Den rette påklædning og oplevelserne i denne unikke del af Malaysia, opvejer det til fulde!

Nedenfor kan I få et overblik over temperaturerne gældende for denne rejse.

Kuala Lumpur                        
  Jan Feb  Mar Apr Maj  Jun  Jul  Aug  Sep  Okt  Nov  Dec 
Dagstemperatur 31 32 33 33 32 32 32 32 32 32 31 31
Nattemperatur 22 22 22 23 23 23 22 22 22 23 23 22

 

Kota Kinabalu                        
  Jan Feb  Mar Apr Maj  Jun  Jul  Aug  Sep  Okt  Nov  Dec 
Dagstemperatur 29 30 31 31 31 31 31 31 31 30 30 30
Nattemperatur 22 22 23 24 24 23 23 23 23 23 23 23

 

Praktisk information

Valuta

Møntfoden hedder Ringgit (MYR), 1 MYR svarer til ca. 1,7 DKK. I kan benytte de fleste typer kreditkort som bl.a. Mastercard, American Ekspress og Visa. Prisniveauet er lavere end i Danmark, og et måltid mad på en almindelig restaurant kan fås til ca. 1/3 af prisen i forhold til danske restauranter. Bemærk, at det ikke er almindeligt at give drikkepenge - restauranter opkræver ofte selv et gebyr på 10 %.

Visum og pas

Er opholdet i Malaysia under 3 måneders varighed kræves der ikke visum for danske statsborgere. Passet skal være gyldigt i minimum 6 måneder efter forventet hjemkomst. Har I specifikke spørgsmål, er det altid en god idé at kontakte ambassaden:

Karlavägen 37, P. O. Box 26053,
S-100 41 Stockholm. Telefonnr. 0046 (8) 4408-400.
Fax nr. 0046 (8) 7918760.
E-mail: mwstholm@algohotellet.se eller malstholm@kln.gov.my.

Vaccinationer

Vaccination mod leverbetændelse samt stivkrampe anbefales. Det kan også altid tilrådes, at I i god tid inden afrejsen kontakter egen læge eller Statens Seruminstitut for information om de seneste nyheder. 

Rejseforsikring

Ved rejser uden for Europa dækker det danske sygesikringsbevis ikke. Vi anbefaler derfor, at I tegner en rejseforsikring, så I i tilfælde af sygdom eller ulykke kan få jeres udgifter dækket - disse udgifter kan nemt løbe op i store beløb. Vi anbefaler endvidere, at I tegner en afbestillingsforsikring.

Vi anbefaler Europæiske Rejseforsikring

Lokal transport

Den veludviklede infrastruktur i Malaysia gør det yderst nemt at rejse rundt på egen hånd. Det er almindeligt at flyve rundt i Malaysia, og det er billigt, nemt og bekvemt. Det nationale luftfartsselskab MAS (Malaysia Airline System) flyver sammen med de mindre lokale selskaber til mere end 30 byer fordelt på 7 stater.

Togforbindelserne på den malaysiske halvø er gode, og der er to hovedstrækninger, begge med forbindelse til både Thailand og Singapore. Der kan rejses på flere forskellige klasser til gode priser. Malaysia tilbyder også et utal af gode busforbindelser på kryds og tværs af landet. Skulle I have lyst til at leje en bil, er det muligt stort set i alle byer på halvøen, og på Borneo er det muligt i alle større byer. I bil kan I opleve Malaysia i jeres eget tempo. Husk, at der er venstrekørsel.

Befolkning og sprog

Malaysia er 57% malajer og 10% kinesere. Resten af befolkningen er sammensat af en bred vifte af forskellige etniske grupper. Der tales to hovedsprog, malajisk og engelsk.

Geografi

Malaysia består af 7 stater, fordelt med 5 på halvøen og 2 på Borneo. Landets samlede areal er 329.758 m2 og det grænser op til Thailand, Singapore, Brunei og Indonesien. Befolkningen er på ca. 22.7 mio. Malaysias hovedstad hedder Kuala Lumpur.

Økonomisk set er Malaysia et velfunderet land, fabriksindustrien udgør den største andel af landets økonomi, men turisme og råvare som petroleum, naturgummi, palmeolie og træ udgør også en betydelig andel af landets økonomiske grundlag.

Bestil et tilbud

Bestil et tilbud og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt. Børn fra 12 år anses som voksne

Naturparadiset Borneo

Rejsens varighed: 14 dage - Vi har afgange hver dag.

Få et uforpligtende tilbud

Rejseperiode
Ved to voksne pris/pers.
Ved 2 voksne og 2 børn pris/pers.
Rejseperiode 24. juli 2018 - 31. oktober 2018
Pris/pers ved 2 voksne Fra kr. 18.995
Pris/pers ved 2 voksne og 2 børn Kontakt os for pris
Rejseperiode Senere afrejse
Pris/pers ved 2 voksne Kontakt os for pris
Pris/pers ved 2 voksne og 2 børn Kontakt os for pris

Har du brug for hjælp?

Ingen kender flyselskabernes kringlede univers bedre end Morten. Han er udlært i rejsebranchen og har arbejdet for Check Point Travel siden 2005. Så hvis I har brug for en kompliceret billet eller bare den billigste pris, har Morten altid fingeren på pulsen.

Han har selv rejst i store dele af verden. Fra Indonesien og Australien til Thailand, Sri Lanka og Hawaii. Han har også kørt USA, Canada og New Zealand tyndt i motorhome, og han er netop hjemvendt fra en studietur til Cuba. Så ligegyldigt hvor rejsen går hen, kan I roligt lægge planlægningen i Mortens hænder.

86 13 77 44 | mon@cpt.dk

Sideoverblik