Shutterstock 352842305

Zanzibar - mød kæmpeskildpadderne på Prison Island

Under dit besøg på Zanzibar kan du besøge kæmpeskildpadder på Prison Island, blot en kort sejltur fra hovedbyen Stone Town.

IMG 7633

På udflugt til Prison Island

Har du et par dage i hyggelige Stone Town på Zanzibar, kan du overveje at bruge nogle timer på en udflugt til den lille ø, Prison Island, der ligger cirka 20 minutters sejlads fra byen.

Det er en hyggelig tur, og det er sjovt at opleve de store, gamle skildpadder, der lever på øen.

Sejl til den tidligere fængselsø, Prison Island, på en udflugt fra Stone Town.

Kom tæt på de store skildpadder

Når du ankommer på Prison Island, bliver du sat af ved en lille sandbanke, hvorfra du går et par hundrede meter ind til det område, hvor de store skildpadder bor.

Her betaler du et lille beløb i entre, og så kan du ellers gå på opdagelse mellem skildpadderne, fodre dem, og klappe dem forsigtigt. 

Et par hundrede skildpadder går frit omkring

I et stort indhegnet område går cirka et par hundrede store skildpadder rundt mellem træer, buske, mudderhuller, og du kan gå rundt på gangstier og betragte det hele. 

Det er meget fascinerende at komme helt tæt på de store, langsomme dyr. Du kan fodre skildpadderne med lange grønne blade, og du kan røre forsigtigt ved deres hud og skjold.  

IMG 7643

De yngste spiser vandmelon - den ældste er næsten 200

Miljøet på Prison Island er så godt for skildpadderne, at de formerer sig. De mindste skildpadder bliver samlet i et lille aflukke, hvor der bliver passet ekstra godt på dem, og hvor de bliver fodret med blandt andet banan og vandmelon.

Skildpadderne kan blive utroligt gamle. Flere af dem har fået noteret deres alder på deres skjold med en form for maling, så folkene, der passer skildpadderne kan kende dem fra hinanden - og så turisterne kan fascineres af deres alder. 

Da Mathias fra Check Point Travel besøgte Stone Town i foråret 2019, var den ældste skildpadde på Prison Island efter sigende en hun på 194 år.

IMG 7665
I denne lille bygning bor de små skildpadder, til de er store nok til at klare sig selv i den større indhegning.

Kæmpeskildpadderne - sådan kom de til Zanzibar

Der er noget ganske særligt over at opleve de store væsner helt tæt på. Og historien bag de store skildpadders tilstedeværelse på Zanzibar er ligeledes fascinerende.

En britisk guvernør på Seychellerne forærede i 1919 fire Aldabra-skildpadder til Zanzibar. I 1950'erne var de fire blevet til mange, men senere faldt bestanden, da flere af skildpadderne blev solgt eller stjålet. 

I dag er bestanden igen ret høj og stabil. Og de mange skildpadder lever under ordnede og sikre forhold. 

Shutterstock 352842305

Sådan kommer du derud

Du kan få dit hotel i Stone Town til at booke en af de lokale både til at sejle dig den korte tur fra Stone Town til Prison Island. Eller du kan selv bare gå ned til strandkanten og hyre en af de små både.

Det koster typisk omkring 15 USD pr. mand at blive sejlet ud til øen - og så koster det et lille beløb på øen at komme ind på det område, hvor de store skildpadder lever.

Stopne Town Små Både Til Prison Island Udflugt

Historien bag Prison Island

Navnet Prison Island er fyldt med mystik. Det pudsige er dog, at selvom der engang blev bygget et fængsel på øen, så har øen aldrig været brugt som fængselsø.

Indtil 1860 var Changgu Island, som øen også hedder, ubeboet. Men sultanen af Zanzibar gav øen til to slavehandlere, der brugte øen til at tilbageholde slaver, indtil de blev sendt videre til mellemøsten eller solgt på slavemarkedet i Stone Town.

Senere, i 1893, blev øen solgt til den britiske general Matthew med planen om at omdanne øen til fængselsø. I stedet for at sende folk i fængsel på øen, blev stedet brugt som karantænestation for folk, der søgte mod Zanzibar fra hele Østafrika, inden de fik lov at komme i land på Zanzibar. 

Navnet Prison Island har dog hængt ved, og du kan i dag stadig se den flotte gamle bygning, der i sin tid blev bygget med planen om at lave et fængsel.

Og du kan selvfølgelig se det gamle fængsel, der aldrig kom til at fungere som fængsel.
Det pastelfarvede fængsel ligger ud til den ene kyst på Prison Island.
IMG 7717