Find din rejse
Voksne
- +
Børn
- +
Calakmul 03.jpg

Besøg maya-kongebyen Calakmul

Inde i junglen på grænsen til Guatemala kan I opleve ruinerne af Calakmul. Byen der var hovedstad i Slangens Rige. Den største, den ældste og den mægtigste af mayaernes kongebyer. En by omgærdet af mystik og indhyllet i regnskov. 

Det er let at forestille sig, at man er lige i hælene på arkæologen, der i 1932 huggede sig vej gennem junglen for at finde de to pyramider, som han året før havde set fra en flyvemaskine. To kolossale pyramider, der tårnede sig op over trækronerne. På det tidspunkt havde byen være forsvundet i næsten 1.000 år. Gemt og glemt under junglens grønne tæppe. Og da byen blev fundet i 1932, gjorde man sig ingen forestillinger om, hvilken historie den gamle mayaby gemte på. Man gravede her i nogle år, tog billeder af de store stentavlers inskriptioner og befriede enkelte bygningsværker for rødder og lianer. Men man afdækkede aldrig byens fantastiske historie og forlod Calakmul i 1938.

shutterstock_562749118 Calakmul.jpg

Byen faldt atter hen i glemsel. Først i 1982 vendte arkæologerne tilbage. Det var omkring den tid, da der blandt arkæologer og kunsttyve verserede rygter om et glemt mayarige. Brudstykker af stjålne stentavler, der skiftede hænder på det sorte marked, talte om Slangens Rige, Kaanul. 30 år senere var Kaanul stadig blot en myte. Men i 2013 gør arkæologer et opsigtsvækkende fund i mayabyen Holmul i Guatemala. De har lavet en tunnel for at komme ind til kernen af en af de store pyramider. Blandt mayakongerne var det kutyme, at den nye konge byggede lag ovenpå de tidligere kongers tempelpyramider. Dog med respekt for helligdommen. Så arkæologerne havde en formodning om, at hvis de kunne finde vej ind til nogle af de oprindelige kamre i pyramiden, så ville de få mere at vide om Holmuls historie.

Det som de fandt var enestående. I et af kamrene var en 8 meter lang frise, fantastisk velbevaret med udskæringer og skrifttegn, der fortalte historien om Holmuls konger – og det store rige de tjente, Kaanul. Et rige, der blev regeret fra byen i midten. En by ved navn Ox Te’Tuun. Arkæologerne jagtede spor fra andre af de gamle mayabyer i det sydlige Mexico og nordlige Guatemala. Havde deres kollegaer fundet noget lignende i andre byer i området? Det væltede ind med interessante oplysninger, og pludselig tog puslespillet form. Fra 20 gamle kongebyer, der kunne prikkes ind i en bred ring på landkortet, havde man beretninger om byen i midten. Den by, der var hovedstad og sæde for Slangens Rige. Og dér i midten lå Calakmul.

shutterstock_563491177 Calakmul.jpg

I dag ved vi, at Calakmul var byen i midten. En af de tidligste bystater i mayaernes historie med bygninger, der kan dateres tilbage til 400 f.kr. En by, som med tiden blev en regional supermagt med et dynasti af konger, der gennem alliancer, handel og militær magt skabte det første og eneste imperium i mayaernes historie. Byen bredte sig over 70 km2 og var enorm efter datidens forhold. Den husede i sin storhedstid (år 250 – 695) 50.000 – 60.000 indbyggere. Det var en velanlagt by med veje, vandreservoirs, kanaler og dyrkningsterrasser. Der var torvepladser, boldbaner, tempelpyramider, paladser og store boligkomplekser med lejligheder. Foreløbig har man registreret omkring 7.000 bygninger i området, men det meste af byen er stadig overgroet af jungle.

For enden af stien kommer I ud på byens centrale plads. I vil opdage, at byen ikke er restaureret på samme måde, som I har oplevet det i Chichén Itza og Uxmal. Byen ser nærmest ud, som da den blev opdaget i 1932. Det første I får øje på er de to himmelstræbende pyramider. To af de største som mayaerne nogensinde har bygget. Lag på lag - som en russisk babushka-dukke - har byens konger gennem 1.200 år bygget på pyramiderne. For hver konge blev de større og højere. Omkring pyramiderne står store stentavler med næsten udviskede inskriptioner og billeder, der engang fortalte historien om byens storhed.
Dette område var byens hjerte. Omkring jer ligger et væld af bygninger: det royale palads, templer for forskellige guder og observatoriet, hvor ypperstepræsterne ved at studere stjernes stilling på himlen fastsatte de præcise datoer for såning, høst, religiøse ceremonier og fejringer.

Calakmul 01.jpg

Det drager uden tvivl at bestige de to pyramider. Hvis det er varmt, så kan det være, at den ene er nok. Pyramiden kaldet Structure 2 er den største. Den er 120 meter bred ved basen og 45 meter høj. Når I når toppen, belønnes I med en fantastisk udsigt til et nærmest endeløst hav af grønne trækroner. Kun Amazonjunglen er større end den regnskov, der omgiver jer. Et sted derude mod syd – inde i Guatemala - ligger Tikal. Den måske mest berømte af inkaernes kongebyer. En mægtig by med en magt og indflydelse som ingen andre byer på den tid (år 200 – 600). Tikal var allieret med Teotihuacan (den største by på den vestlige halvkugle – tæt på dagens Mexico City) og havde på den måde en beskytter, der gjorde Tikal urørlig. Men mod slutningen af 500-tallet opstod der problemer i Teotihuacan, hvor et oprør ulmede. Tikal måtte klare sig selv.

 

Hvis I ønsker at opleve Mexico, så er I altid velkommen til at sende os en rejseforespørgsel, så finder vi sammen den bedste rejse til jer.

Send rejseforespørgsel 

Tulum 06.jpg

16

dage
Yucatan rundrejse i bil
  • I får det bedste af Yucatan
  • Mayaernes kongebyer Chichén Itza og Calakmul
  • Folkeliv og kolonitidscharme i Merida og Campeche
  • Oplev flamingoer og krokodiller i Celestun
  • Afslapning og badeferie i Playa del Carmen
  • Flyrejse, billeje og gode hoteller

kr. 12.500

Fra kr. 11.500

Pris pr. person ved 2 voksne & 2 børn