Find din rejse
Voksne
- +
Børn
- +
Palenque 01.jpg

Palenque - Besøg den storslåede ruinby

Palenques historie

Faktisk er Palenque spansk. Hvad mayaerne kaldte byen, ved man ikke med sikkerhed. Byen havde sin storhedstid i perioden fra det 6. til det 9. århundrede. Nogenlunde samtidig med at vore vikinger drog på togter og boede i langhuse. Dengang bestod byen af mange hundrede bygninger og dækkede et område på hele 15 km2. Men da byen gik til grunde og blev forladt, tog junglen den tilbage. Den blev først genopdaget mange hundrede år senere af den amerikanske amatørarkæolog John L. Stevens i 1840. Fra inskriptioner, vægmalerier og hieroglyffer fundet i ruinerne og de mange udgravningerne i området, har arkæologerne sammenstykket dele af byens historie. Man har historien om byens store konge Pakal og hans søn Kan Bálam. Om livet i byen, om religiøse ceremonier og mayaernes imponerende viden om astronomi og geometri, deres kalendersystem og deres krige med nabobyerne.

shutterstock_518207116.jpg (1)

Selvom det kun er dele af byen, der er befriet fra junglens grønne favntag, så er det nærmest overvældende at gå rundt blandt de gamle templer og pyramider. To af de mest imponerende bygninger er Inskriptionernes Tempel og Solens Tempel. Begge er centrum for en hel gruppe af bygninger.

Inskriptionernes Tempel

Inskriptionernes Tempel rejser sig majestætisk mod den blå himmel, omgivet af tæt jungle og trækroner, hvor brøleaberne leger tagfat og får en flok tukaner til at lette. Templet har fået navn efter de unikke inskriptioner og hieroglyffer, der præger væggene. Øverst oppe finder I et lille tempel, og det var her, at en mexicansk arkæolog i 50’erne gjorde en enestående opdagelse. Han fandt en skjult gang, der ledte til Kong Pakals gravkammer. Graven var intakt. Kong Pakal blev fundet i en stensarkofag, hvor låget alene vejer 7 tons. Under det lå kongen iført jademaske og omgivet af kostbare gravgaver. Arkæologen, der gjorde denne fantastiske opdagelse, ligger begravet i træernes skygge ved siden af Inskriptionernes Tempel.

shutterstock_1009299064.jpg

Overfor ligger El Palacio. Brede trapper leder op til paladset med det store tårn, der blev brugt som observatorium. Herfra fra kunne mayakongerne se solens stråler lyse direkte ind i Inskriptionernes Tempel ved vintersolhverv. Indenfor i paladset kan I gå på eventyr i den labyrint af gange, haller og værelser, der engang var de private gemakker for byens kongefamilie.

Kong Pakal

Byens store konge Pakal levede et meget langt liv for den tid. Han blev hele 80 år, og det var i hans regeringstid, at mange af disse imponerende bygninger blev opført. Byen fortsatte sin fremgang og ekspansion under hans søn, Kan Bálam II, der overtog magten i år 684. Under hans regeringstid opførte man blandt andet de smukke templer omkring Grupo de las Cruces. De tre pyramideformede templer blev opført til ære for den treenighed af guder, der beskyttede byen og sikrede dens velstand. Gennem reliefferne i Solens Tempel får I brudstykker af historien om Kong Kan Bálam II. Og i Det Bladformede Kors Tempel finder I en stentavle, der viser Kong Pakal med en solskive på sit bryst og den hellige quetzal (en fugl) på hovedet. I Korsets Tempel, det mest elegante af de tre templer, ses stentavler, hvor underverdenens gud (som ryger tobak) møder Kan Bálam II. Det har givet næring til tanken om, at Kan Bálam II’s grav kunne være skjult i en af pyramiderne. Men endnu er den ikke fundet.

Palenque 01.jpg

Tilbring en stund på toppen af et af disse templer. Nyd synet af Palenque og den vidstrakte jungle, der stadig ligger som et grønt tæppe over størstedelen af mayaernes kongeby. I kan runde turen af med at besøge museet, der ligger nord for udgravningsområdet. Det er en flot travetur gennem et naturskønt område med vandfald, jungle og spredte ruiner.

Vi foreslår, at I tager afsted til Palenque tidligt om morgenen, så I er her, når de åbner kl. 08.00. På det tidspunkt er der som regel ikke ret mange besøgende, og det er heller ikke så varmt. Så kan I nyde eftermiddagen ved poolen på hotellet.

Hvis I ønsker at opleve Mexico, så er I altid velkommen til at sende os en rejseforespørgsel, så finder vi sammen den bedste rejse til jer.

Send rejseforespørgsel 

San Cristobal de las Casas - Et par lokale indianerkvinder får sig en sludder i nærheden af byens marked

18

dage
Det bedste af Mexico i bil
  • Guidet tur i Mexico City og Teotihuacan
  • I flodbåd blandt fugle og krokodiller i Sumidero Canyon
  • Mayaernes kongebyer Uxmal, Palenque og Chichen Itza
  • Højlandsindianere, landsbyliv og farverige markeder
  • Vandfald, underjordiske søer og smukke kolonitidsbyer
  • Badeferie på de hvide sandstrande i Playa del Carmen

kr. 18.100

Fra kr. 17.900

Pris pr. person ved 2 voksne & 2 børn