Find din rejse
Voksne
- +
Børn
- +
MAYAERNES KONGEBYER - Kommer som perler på en snor på denne rejse. Den ene mere imponerende end den anden. Som en passende finale runder I af med Chichén Itza, der regnes for et af verdens syv nye vidundere

En dag ved Chichen Itza

Chichen Itza, på den mexicanske Yucatan-halvø, er uden tvivl et af de mest sagnomspundne spor efter gamle sydamerikanske kulturer. I dag regnes stedet for et af verdens syv moderne vidundere, på lige fod med Den Kinesiske Mur og inkaernes Machu Picchu i Peru. Det er en storslået oplevelse at besøge stedet, se de imponerende ruiner og få et unikt indblik i gamle maya- og itzá-epoker. Her får I et bud på, hvordan I kan tilbringe en dag ved Chichen Itza.

Det er en god idé at ankomme tidligt til Chichen Itza, så I slipper for at gå rundt i den værste hede - og her er der også færre besøgende. Det store tempelområde åbner klokken 08:00. Følger I programmet for vores rejse "Det bedste af Mexico" ankommer I til Chichen Itza fra kolonitidsbyen Mérida - en køretur på omkring 1,5 timer. Fra parkeringspladsen går I til stedets Visitor Center og køber adgangsbillet til området. Her kan I også hyre en engelsktalende guide, hvis I har lyst til sådan én, der guider jer rundt og fortæller historien om den gamle kongeby.

El Castillo - Kukulcáns Pyramide

Det første I får øje på, når I træder ind i Chichén Itza er Kukulcáns Pyramide (El Castillo). Den er oprindeligt opført af mayaerne, og er et uforgængeligt bevis på deres forbløffende viden om astronomi og geometri. Den 25 meter høje pyramide er reelt en maya-kalender opført i sten. Den er inddelt i 18 terrasser. En for hver måned i mayaernes kalender. På hver af pyramidens fire sider finder I en trappe med 91 trin, der leder op til den øverste platform. Når man lægger trappetrinene sammen og lægger den øverste platform til, så får man antallet af dage i et år: 365.

Chichen-Itza 04.jpg

Men pyramiden har ikke altid set sådan ud. Faktisk gemmer der sig en mindre pyramide under denne. En pyramide, som arkæologerne mener, var tilegnet regnguden Chac. Men med toltekernes ankomst til byen vandt en ny gud indpas i befolkningens religiøse opfattelse, Den Fjerklædte Slange, som på maya fik navnet Kukulcán. Måske var det årsagen til, at pyramiden blev bygget om. I hvert fald blev den nu tilegnet Kukulcán, og for foden af den nordvendte trappe ses to store slangehoveder hugget i sten. To gange om året, ved forårs- og efterårsjævndøgn, kan man opleve noget ganske bemærkelsesværdigt. Da kaster solen sine stråler ind på nordsiden af pyramidens terrasser i en sådan vinkel, at det der skabes en bugtende skygge, som får det til at se ud som, at en kæmpe slange kommer ud af templet på toppen og bugter sig ned over pyramiden for at ende i et drabeligt slangehoved med åbent gab og hugtænder. At pyramiden er skabt på den måde, er næppe nogen tilfældighed.

shutterstock_644467915.jpg

Bemærk at det ikke er tilladt at bestige pyramiden og mange af de andre bygninger i Chichén Itza. Stedets berømmelse bringer mange besøgende, og derfor har de mexicanske myndigheder vurderet, at det tjener i historiens interesse, at der ikke klatres og slides på de gamle bygninger.

Men det tager nu ikke ret meget fra oplevelsen. Det er imponerende, hvad mayaerne og toltekerne har frembragt. Her som andre steder i Mexico, har man opført pyramider, templer og paladser helt uden brug af metalredskaber. Det kendte man ganske enkelt ikke til. De redskaber man anvendte var af sten eller træ, og det gør om muligt bedriften endnu mere imponerende.

Udforsk byens fascinerende bygninger

Nordøst for pyramiden finder I flere bygninger fra byens storhedstid. I søjlerne ved Jaguarens & Skjoldets Tempel (Templo de los Jaguares y Escudos) ses udskårne klapperslanger og stentavler med jaguarer. Og ikke langt derfra finder i Kraniernes Platform, der er prydet med udskårne kranier og gengivelser af store rovfugle, der river mænds brystkasser op for at æde deres hjerter. Uden tvivl en aftryk sat af toltekerne, der var kendt som et mere krigerisk folk – og kendt for lignende motiver fra deres hovedstad Tula. Man antager, at denne uhyggelige platform og den nærliggende Jaguarens & Ørnens Platform har været brugt til at stille udstille hovederne af de mennesker, som man ofrede til guderne. En praksis der blev uhyre populær med toltekernes ankomst til Chichén Itza. 

shutterstock_75765850.jpg

Pelota - et helligt boldspil

Ved Chichen Itza kan I også se nærmere på den store pelotabane. Spillet havde rødder i mytologien og derfor nærmest blev anset som et helligt ritual. Det blev ikke bare spillet af mayaerne, men var udbredt blandt de forskellige folkeslag i hele Mesoamerika – om end i lidt forskellige varianter. Banen i Chichén Itza er den største, der er fundet i Mexico. Den rektangulære bane kantes på hver langside af to høje lodrette mure. På hver mur er der fastgjort en stor stenring, som man antager, at bolden skulle sendes igennem. Der er 8 meter op til stenringen og fra fund i forskellige grave ved man, at boldene (der var lavet af gummi) vejede et sted mellem et halvt og tre kilo. Og da det ikke var tilladt at bruge hænderne, så var det et særdeles krævende og teknisk spil. I lighed med Roms gladiatorkampe, så ser det ud til, at der både var professionelle boldspillere og amatører. Der blev indgået væddemål om kampenes udfald, og vinderne blev belønnet med gaver og hæder.

shutterstock_499950019 Detail of hoop at ball game court (juego de pelota) at Chichen Itza - Yucatan, Mexico.jpg

Da der var tale om et spil med religiøs betydning kunne et nederlag betyde, at anføreren for det tabende hold blev ofret til guderne. Til tider var det hele hold, der blev ofret. Det kunne være fanger eller fjender som blev sendt på banen mod byens professionelle spillere, og som derfor uundgåeligt ville ende med at trække det korte strå. Langs med boldbanens mure kan I se relieffer, der blandt andet viser spillere i kamp og tabere, som bliver halshugget.

Man mener, at byen blev anlagt i dette område, fordi det er rigt på underjordiske floder, der kunne forsyne byen og afgrøderne med vand. Derudover var der store afgrundsdybe huller i jorden, som mayaerne opfattede som en port til underverdenens guder. En grussti bag boldbanen fører jer ned til Cenote Sagrado, der betyder Den Hellige Cenote. Kostbare gaver og mennesker blev kastet i dette hul som offer til guderne. Det ved man, fordi man har dykket i disse cenotes og hentet både skatte og knogler op.

shutterstock_364201490.jpg

De 1.000 søjlers plads

På jeres tur rundt i ruinerne må I ikke gå glip af Plaza de las Mil Columnas, der direkte oversat betyder De 1.000 Søjlers Plads. Når I ser det, ved I hvorfor, det kaldes sådan. Et ganske imponerende syn. El Caracol er en anden bygning, som er et must see. Den ligger syd for pyramiden og var måske områdets allervigtigste. Bygningen har fungeret som observatorium, og vinduerne er tårnet er anlagt på en måde, så bestemte stjerner kommer til syne på specifikke datoer. På den måde kunne ypperstepræsterne beregne og fastlægge datoer for religiøse ceremonier og festligheder, hvornår der skulle plantes og hvornår, der skulle høstes.

Chichen-Itza 03.jpg

Oplev Chichen Itza

Har I fået lyst til at opleve Chichen Itza, så kan I hoppe ind og tjekke vores rejser til Mexico, hvor Chichen Itza naturligvis er på programmet. I kan for eksempel se nærmere på Chichen Itza på rundrejsen Det bedste af Mexico, der giver jer et hav af store kulturoplevelser og slutter med skøn badeferie i Tulum

I kan sende os en rejseforespørgsel, hvis I ønsker at få et tilbud på en rejse til Mexico. 

Få et tilbud på en rejse til Chichen Itza

Cenote Ik-Kil 05.jpg

14

dage

Inkl. billeje

Yucatans højdepunkter og badeferie
 • Udforsk mayaernes gamle kongeby Chichén Itza
 • Nyd stemningen i kolonitidsbyen Mérida
 • Oplev magiske Uxmal og dyrelivet i Celestun
 • Stemningsfulde hoteller med pool
 • Skøn badeferie i Playa del Carmen
 • Inkl. flyrejse, billeje og hotel med morgenmad

kr. 13.000

Fra kr. 12.000

Pris pr. person ved 2 voksne & 2 børn
San Cristobal de las Casas - Et par lokale indianerkvinder får sig en sludder i nærheden af byens marked

18

dage
Det bedste af Mexico i bil
 • Guidet tur i Mexico City og Teotihuacan
 • I flodbåd blandt fugle og krokodiller i Sumidero Canyon
 • Mayaernes kongebyer Uxmal, Palenque og Chichen Itza
 • Højlandsindianere, landsbyliv og farverige markeder
 • Vandfald, underjordiske søer og smukke kolonitidsbyer
 • Badeferie på de hvide sandstrande i Playa del Carmen

kr. 19.150

Fra kr. 18.950

Pris pr. person ved 2 voksne & 2 børn
MERIDA - Mød de gæstfrie lokale i magiske Merida.

18

dage
Det bedste af Mexico i bus
 • Guidet tur i Mexico City og Teotihuacan
 • I flodbåd blandt fugle og krokodiller i Sumidero Canyon
 • På opdagelse i mayaernes gamle kongebyer
 • Højlandsindianere, landsbyliv og farverige markeder
 • Stemningsfulde kolonitidsbyer og badeferie i Playa del Carmen
 • Inkl. fly, rundrejse i bus, håndplukkede hoteller og morgenmad

kr. 21.350

Fra kr. 21.150

Pris pr. person ved 2 voksne & 2 børn
TULUM - Stranden i Tulum er forførende med kridhvidt sand, grønne palmer og krystalklart vand.

14

dage
Badeferie i Tulum
 • 12 nætter på 4-stjernet strandhotel i Tulum
 • Badeferie ved kridhvide sandstrande
 • Besøg mayaernes kongeby, Chichen Itza
 • Tag på snorkeltur mellem fisk og skildpadder
 • Strandafslapning for par eller familier
 • Inkl. fly, transport, hotel og morgenmad

Fra kr. 20.950

Pris pr. person ved 2 voksne & 2 børn
Hip Tulum 08.JPG

14

dage
Tulum & Isla Mujeres
 • Bo ved to kridhvide strande i Mexico
 • Strand og eventyr i Tulum
 • Øliv, strand og snorkling på Isla Mujeres
 • God mad og masser af udflugtsmuligheder
 • Afslapning i hyggelige omgivelser
 • Inkl. fly, transport, hotel og morgenmad

Fra kr. 16.950

Pris pr. person ved 2 voksne & 2 børn
Tulum 06.jpg

16

dage
Yucatan rundrejse i bil
 • I får det bedste af Yucatan
 • Mayaernes kongebyer Chichén Itza og Calakmul
 • Folkeliv og kolonitidscharme i Merida og Campeche
 • Oplev flamingoer og krokodiller i Celestun
 • Afslapning og badeferie i Playa del Carmen
 • Flyrejse, billeje og gode hoteller

kr. 12.300

Fra kr. 11.300

Pris pr. person ved 2 voksne & 2 børn
Morten.jpg (2)

Har du brug for hjælp?

Ingen kender flyselskabernes kringlede univers bedre end Morten. Han er udlært i rejsebranchen og har arbejdet for Check Point Travel siden 2005. Så hvis I har brug for en kompliceret billet eller bare den billigste pris, har Morten altid fingeren på pulsen.

Han har selv rejst i store dele af verden. Fra Indonesien og Australien til Thailand, Sri Lanka og Hawaii. Han har også kørt USA, Canada og New Zealand tyndt i motorhome, og han er netop hjemvendt fra en studietur til Cuba. Så ligegyldigt hvor rejsen går hen, kan I roligt lægge planlægningen i Mortens hænder.

86 13 77 44 | mon@cpt.dk