Calakmul 01.jpg

Calakmuls spændende historie

I Calakmul var det gyldne tider. Byen blomstrede. Man havde anlagt veje til flere af nabobyerne og var blevet et handelsknudepunkt. Calakmul var rig nu, og kongefamilien havde gennem to årtier været flittige og gavmilde gæster hos regenterne i andre kongebyer. De medbragte gaver og skabte alliancer. Og da Teotihuacan ikke var i stand til at komme Tikal til undsætning, besluttede slangekongen i Calakmul, at der skulle hugges til. Han sendte bud til de kongebyer, der havde svoret Calakmul troskab. Byerne lå nærmest i en ring rundt om Tikal. Sammen erobrede de byen den 29. april 562. Tikals konge blev ofret på et alter i sin egen by. Samme dag blev Slangens Rige født. Calakmul overtog Tikals plads som magtcenter, og de allierede kongebyer blev en del af Slangens Rige. Et rige, der havde Calakmul som hovedstad og Slangekongen som enehersker. En imponerende bedrift af Calakmul med tanke på, at byen ikke havde en hær, der var de andre overlegen. Det hele blev skabt på politisk snilde og kløgt. Et par gange i årene der fulgte forsøgte Tikal at gøre oprør, men hver gang blev det slået ned. I 130 år eksisterede dette store maya-rige. Og det faldt, hvor det hele begyndte: I Tikal.

Calakmul 03.jpg

Efter at have nedkæmpet endnu et oprør, besluttede den mest berømte af Calakmul’s konger, Yuknoom Cheen, at der skulle indsættes en regent i Tikal, som han kunne stole på. Han fandt en ung mand, som han mente kunne modelleres. Kort efter abdicerede Yuknoom Cheen og overlod Slangens Rige til sin søn Klo af Ild. Denne fik hurtigt noget at bestille. For den unge konge i Tikal gjorde oprør. Ildklo drog afsted for at mødes med en af sine allierede, der skulle hjælpe med at slå oprøret ned. Hvad der skete den augustdag i 695 udenfor Tikal er usikkert. Nogle mener, at den krumryggede Ildklo ikke evnede at lede et slag. Andre mener, at Calakmuls allierede faldt slangekongen i ryggen på slagmarken.

shutterstock_563491177 Calakmul.jpg

Ildklo og resterne af hans hær vendte hjem til Calakmul. Efter nederlaget smuldrede byens magt og indflydelse. Ildklo døde få år senere og blev begravet i den store pyramide med en maske af jade, svøbt i smukke, vævede klæder og omgivet af et væld af kostbare gravgaver. En kvinde og et barn blev ofret og stedt til hvile i et tilstødende kammer. Det ved man, for man har fundet gravkamrene urørte.

100 år senere var Slangens Rige blot en historie, som de gamle fortalte de unge. Byen lå øde hen, og overalt var mayaernes store kongebyer i opløsning. Der herskede kaos og anarki, og en ældgammel civilisation var hastigt ved at forsvinde. I dag er der arkæologer og historikere der mener, at det kollektive kollaps af mayaernes kongebyer kunne være undgået, hvis de alle var blevet samlet og organiseret under én konge, Slangernes Konge.

shutterstock_562749118 Calakmul.jpg

Nyd historien, natursceneriet, dyrelivet og stemningen i Calakmul. Det er en oplevelse, som kun er de færreste forundt

Tulum 06.jpg

15

dage
Yucatan rundrejse i bil
  • I får det bedste af Yucatan
  • Mayaernes kongebyer Chichén Itza og Calakmul
  • Folkeliv og kolonitidscharme i Merida og Campeche
  • Oplev flamingoer og krokodiller i Celestun
  • Afslapning og badeferie i Playa del Carmen
  • Flyrejse, billeje og gode hoteller

kr. 11.600

Fra kr. 11.500

Pris pr. person ved 2 voksne & 2 børn