Ting at opleve på Big Island, Hawaii

Big Island er den største af Hawaii-øerne. Og den rummer masser af store oplevelser. Især naturen på øen er meget unik og forskelligartet. På bare en enkelt dag på øen kan I svømme med farvestrålende fisk og havskildpadder ved smukt koralrev, se dybe vandfald der fosser ned mellem stejler klipper, I kan besøge vulkanske månelandskaber og I kan slænge jer på de fineste sandstrande.

Her har vi samlet en udpluk af vores favoritoplevelser på Big Island, Hawaii 

Aftensvømning med manta rays

Du ligger i det mørke vand med hovedet under vandskorpen. En stor hvid gevækst bevæger sig langsomt op fra dybet. Den kommer nærmere. Med rolige bevægelser kommer den store manta ray mod havoverfladen og den oplyste ponton, som du holder fast i, mens du ligger vandret i vandoverfladen med snorkeludstyr og svømmeføder på.   

Under den oplyste ponton slår den store rokke et par saltomortaler i luften, bare få centimeter fra dig. Imens har den munden på hvid gab for at sluge så meget som muligt af det plankton, som lyset fra pontonen har tiltrukket. 

Efter nogle sekunders "plankton-jagt" søger manta rayen igen mod dybet og kort efter dukker en ny rokke frem - klar til at suge til sig af det lækre plankton-måltid. 

Aftensvømning med manta rays (djævlerokker) er en stor turistattraktion på Big Island. Den specielle oplevelse finder sted i farvandet ud for Kona-kysten på den vestlige side af øen. En båd sejler jer ud i dages sidste solstråler- hvis I er heldige bliver I fuldt på vej af legesyge delfiner, der springer i bølgerne, som båden skaber, når den skyder gennem vandet.

Når mørket falder på kommer I frem til stedet ikke langt fra kysten, hvor de store rokker er kendt for at holde til. Iklædt våddragt og snorkeludstyr bliver I hjulpet i vandet og ligger jer side om side med hænderne på pontonen og hovedet under vandskorpen. Her får I den meget specielle oplevelse at komme helt tæt på de store manta rays.  

Solnedgang og stjernehimmel

En anden begivenhed, der også finder sted sidst på dagen, er solnedgangen over Mauna Kea-vulkanen. Med sine 4.205 meter er Mauna Kea det højeste punkt på Hawaii-øerne, og herfra kan I nyde den smukkeste solnedgang over Big Island. 

I den kølige aftenluft kan I gå den korte tur fra vulkanens visitor centre til en bakketop. Her samles turister og naturelskere hver aften og står i stilhed og ser udover himlen og solen, der skifter farve og sender sine tynde hvidgule stråler udover områdets øde vulkanlandskaber med små kratere.

Efter solens farvel til dagen, kan I gå tilbage visitorcenteret. Her kan I se en film om området, mens mørket for alvor sænker sig. Når mørket er blevet helt tæt, kan I gå udenfor igen, og her vil I se det spektakulære syn på nattehimlen. Maua Kea er nemlig et af de bedste steder i verden at kigge på stjerner. Af samme grund finder man et af verdens mest avancerede astronomiske observatorier på den inaktive vulkan.

Den sorte himmel vil være fyldt med små lysende stjerner. Ofte er der opstillet stjernekiggerter, så I kan se nærmere på stjerner og planeter langt langt borte. 

Det er en smuk men meget kold oplevelse, og selvom deres varme kakao på stedet er god, så anbefaler vi kraftigt at have varmt tøj med til denne "natteoplevelse". 

Snorkling med fisk og skildpadder

Så snart du dykker ned i den fredfyldte og smukke verden under havets overflade, ved du, at det var hele den lange flyvetur værd at tage til Hawaii. Koralerne, de farvestrålende fisk, der svømmer rundt i store stimer, og hvaskilpadderne, der langsomt svømmer rundt i vandets stille vuggen. Alt sammen er med til at gøre snorkeloplevelsen på Big Island til noget fantastisk.

Det er ikke nødvendigt at tage på bådturer eller lignende for at få store snorkeloplevelser. Fra kysternes sandstrande eller vulkanske klipper kan I nemlig gå direkte ud i den eksotiske undervandsverden. Dette er muligt mange steder på øen, men blandt andet ved Waialea Bay på den nordlige del af Big Islands vestkyst - cirka 40-45 minutters kørsel nord for Kona findes fremragende snorkling.   

Waialea Bay er en lille bugt med en fin lille sandstrand. Bugten er klemt inde mellem lave klipper, og træer på stranden gør det muligt at finde en dejlig plads i skyggen.

Fiskestimer trives i det lune vand og svømmer rundt mellem de sorte klippeformationer formet af vulkansk materiale. I bugten kan I også være heldige at støde på store havskildpadder.  

Hawaii Volcanoes National Park

I Hawaii Volcanoes National Park, der dækker et stort område langs på det sydøstlige Big Island, kan I komme tæt på naturens enorme kræfter og se nærmere på den vulkanske aktivitet, der har skabt Hawaii.

Parken rummer to af øen fem vulkaner, Mauna Loa og Kilauea. Ingen andre steder i Hawaii-øgruppen er naturen ekstreme kræfter tydeligere end ved Kilauea-vulkanen. Vulkanen regnes for en af verdens mest aktive vulkaner, og den har stort set været i udbrud konstant siden 1983. Siden dengang er lava fra Kilauea løbet ud i havet og har dannet nyt land. Det syder, og der dannes masser af damp, når lavaen rammer vandet. Hvor tæt I kan komme på dette syn afhænger af, hvor de dynamiske lavastrømme løber.  

I nationalparken kan I køre gennem udslukte vulkankratere og over golde lavasletter med rygende svovlsamlinger, sorte lavasten og dampende vandhuller. Samtidig rummer den store park regnskovsområder, og det er en meget speciel oplevelse at køre igennem de skiftende økosystemer, der er blevet skabt af mere end hundredetusinde år med vulkansk aktivitet.

Flere steder kan I stoppe bilen og se nærmere på størknet lava, og I kan se sprækker i jorden, hvor svovldampe bryder jordoverfladen og løfter sløret for, at der er masser af aktivitet under jorden. Det er også muligt at vandre flere steder i parken.   

Ved Jagger-musset kan I se udover den enorme Kilauea Caldera med Halemaumau-krateret i midten, hvor I kan se røg stige op- og sommetider også de orangegule flammer, der står op fra den brændende magma. Et fantastisk syn.

Kona-kaffe

Hawaii er berømt over hele verden for deres fremragende kaffe. Kaffen dyrkes i området omkring Kona på Big Islands vestlyst, deraf navnet på kaffen.

På en rejse til Hawaii får I rig mulighed for at smage på den berømte kaffe, og I kan også besøge de hyggelige kaffefarme og plantager i området - for eksempel ved den hyggelige landsby, Holualoa, hvor I også kan prøvesmage kaffen på en af de små caféer. 

Ved kaffefarmene kan I også få et indblik i kaffeproduktionen og følge bønnernes vej fra kaffebuskene til færdigt produkt, der pakkes i store sække og sendes ud til hele verden. I kan selvfølgelig nyde Kona-kaffen over hele Hawaii. Cirka en halv times kørsel syd for Kona på Mamalahoa Highway kan I stoppe ved The Coffee Shack og få en kop kaffe og en let frokost eller morgenmad. Her kan I, udover kaffe og mad, nyde en flot udsigt udover den frodige dal med tæt, grøn bevoksning og kysten i horisonten.

En pose Kona-Kaffe er desuden en fin souvenir fra besøget på Big Island.  

Puuhonua o Honaunau National Historical Park

Nationalparken med det lange navn, Puuhonua o Honaunau National Historical Park, der ligger cirka 45 minutters kørsel syd for Kona, er et interessant sted at besøge og få et lille indblik i Hawaiis oprindelige kultur og historie. I dag er Hawaii jo en amerikansk stat, men Hawaii har en spændende forhistorie fra før amerikanernes tid.

Puuhonua o Honaunau var engang et sted, hvor besejrede krigere, samt formodede overtrædere af de hellige love, Kapu, kunne søge tilflugt og slippe for straf. Forbryderne ville her gennemgå ceremonier, der ville rense ham for sine synder, så han kunne returnere til det almindelige samfund. 

I polynesisk kultur var det almindeligt, at en konger eller land-overhoveder udnævnte bestemte "puʻuhonua", det vil sige områder, hvor udsatte personer havde "helle".

I dag kan I se de tidligere royale anlæg, der er smukt restaureret. Her er blandt andet en lang, tyk stenmur, der er lagt så den indhegner området. Og der er Kii, træfigurer af skræmmende guder, der bevogter det hellige Hale o Keawe Heiau-templet. Den barske lavakyst beskyttede lovovertræderne i at blive angrebet fra havet. Udenfor murene bag "puʻuhonua"-området kan I desuden se de tidligere royale bygninger og et helligt tempel, der er blandt de ældste konstruktioner i parken. 

Ved indgangen til nationalparken kan I få udleveret en audioguide og et kort, og så kan I på egen hånd gå på opdagelse imellem de gamle templer og stenruiner, mens en stemme i øret fortæller jer, hvad I ser. 

Det er specielt at gå og tænke på, hvordan det har været her for cirka 450 år siden, og det sætter tankerne og fantasien igang. En spændende og ret anderledes oplevelse.    

Akaka Falls

Naturen på den østlige side af Big Island er utroligt frodigt, og dermed helt anderledes end på den vestlige side af øen. Denne frodighed kan I opleve på mange måder, men en af de flottere er at tage en tur til Akaka Falls-vandfaldet, der ligger tæt på Big Islands østlige kyst, en halv times kørsel nord for Hilo.

Her kan I parkere bilen og begive jer på en kort og flot vandretur på stisystemer mellem grønne lianer, orkideer og enorme bambusskud. For enden af stien bliver I mødt af en brusen og en udsigt, der kunne minde om en scene fra en Jurassic Park-film. Fra en grøn klippevæg springer en tynd vandstråle og falder 135 meter ned i en kløft, der er fuldstændig omgivet af grønklædte, lodrette klippesider.   

Vandfaldet er muligvis det mest berømte på hele Hawaii, og vandreturen på under en time er til at klare for de fleste. 

De dybe dale

På det nordligste Big Island kan I få jer endnu en stor naturoplevelse. Her kan I opleve, hvordan en række grønne dale skærer ned igennem den nordvestlige kystlinje og danner spektakulære og frodige dale.

Kør nordpå fra Kona langs vestkystens hovedvej. En flot tur i sig selv i det typiske hawaiianske landskab, hvor tørre buske stikker op af vulkanske klipper. På Big Islands nordspids passerer I byen Hawi, og fortsætter lidt længere østpå langs kysten til vejen stopper ved Pololu Valley Lookout. Her kan I, højt oppe fra en udkigspunkt, nyde en storslået udsigt udover den barske kystlinje langt nede, og så kan I se direkte ned i den grønne Pololu Valley. Et meget flot syn og hele køreturen værd. Fra udkigspunktet kan I snøre vandrestøvlerne og begive jer ned i selve dalen. I kan også "nøjes" med udsigten og begive jer videre. 

Kør tilbage ad hovedvejen mod Hawi og fortsæt derefter mod sydøst ad Kohala Mountain Road, forbi byen Waimea og videre østpå til Honokaa. Her går mindre veje stik vest langs kysten, til I kommer til Waipio Valley Lookout, der er et meget smukt udsigtspunkt over den dybe, grønklædt dal, Waipio Valley. Dalen er nok den mest berømte af de dybe dale, og stedet var engang hjemsted for Hawaiis tidlige konger. "Kongernes dal", der på sit højeste er 600 meter, munder ud i en sort sandstrand, og selve det flade dal-område strækker sig flot ind i landet.

Det er også muligt at komme ned i dalen. Det kræver dog en bil med firehjulstræk, da vejen er stejl. I kan også vandre ned i dalen, men det koster penge. Hvis I tager helt ned i dalen, så husk badetøj, da stranden med det sorte sand er et godt sted for en dukkert. Der kan dog være en del strøm i vandet, så gå ikke for langt ud.           

Vil I høre endnu mere om mulighederne på Big Island, er I velkomne til at ringe til os på 86137744. I kan også få et uforpligtende tilbud på en rejse ved at sende en rejseforespørgsel

Send rejseforespørgsel

Jeg hedder Thomas - Kan jeg hjælpe med noget?

Med en baggrund fra flyselskaberne Cimber og Norwegian, har Thomas fingeren på pulsen, når det handler om at finde de bedste og billigste flyforbindelser.

Thomas har udforsket steder som Japan, Canada, Hawaii, Thailand, Barbados, Indien og Nepal. Det er dog USA, der rammer det blødeste punkt i Thomas’ rejsehjerte. Han har besøgt landet mange gange og er vild med den amerikanske natur og befolkning.

86 13 77 44 | tgh@cpt.dk